Leids Plastic (documentaire)

Vanaf 1 januari 2019 hoeven Leidse inwoners plastic niet gescheiden houden van het restafval. Leiden zet volledig in op het laten nascheiden van plastic, metaal en drankkartons (PMD) uit het restafval in een nieuwe installatie van AVR in Rotterdam.

Filmmaker Jan Stap vroeg zich af of dat wel een goed idee is. Temeer daar buurgemeenten als Zoeterwoude juist inzetten op bronscheiding.

Heeft Leiden wel serieus geprobeerd plasticafval van huishoudens gescheiden in te zamelen? En is de kwaliteit van de nascheiding zo dat het plastic goed te recyclen is? Of wordt het alsnog verbrand? Past de keuze van Leiden wel in de circulaire economie?

‘Leids Plastic’ is een gezamenlijk project met filmmaker Jan Stap die een documentaire maakte, Leidsch Dagblad journaliste Jorien van der Keijl die een achtergrondartikel schreef en journaliste Reanne van Kleef van Sleutelstad FM die een podcast maakte. Het project is mede mogelijk gemaakt door het Leids Mediafonds.

Vrijdagavond 7 februari vertoont de Old School de documentaire ‘Leids Plastic’. Daarna is er tijd om met elkaar en met de filmmaker in discussie te gaan over de Leidse keuze en hoe de inzameling en recycling van plastic afval kunnen worden verbeterd.

Aanvang 19:30 uur.

De activiteit maakt onderdeel uit van de Week van de Circulaire Economie.