Allemaal winnaars

Allemaal Winnaars*

Voor sommige winnaars worden er boottochten door de Amsterdamse grachten georganiseerd, voor anderen blijft het bij een broodje kroket in de kantine, of bij een medaille aan de schoorsteenmantel. Of zelfs dat niet eens. Maar maakt dat een mens een mindere winnaar? Vrienden en collega’s Alexander Schippers (foto’s) en Martijn Neggers (tekst) denken van niet, en  gingen samen anderhalf jaar lang wekelijks op bezoek bij de vele onzichtbare winnaars die Nederland rijk is. Elke week spraken ze over de magie van hun passies, hun beweegredenen, het leven en hun dromen. Van de beste peper-en-zoutstellenverzamelaars tot de beste sm-meesteres van Nederland.

Allemaal Winnaars gaat over echte mensen. Over mensen die ergens in geloven. Over mensen met dromen. Mensen met blinde passie voor hun beroep, sport, kunst, hobby of levensstijl. Allemaal Winnaars gaat over de misschien niet zo spectaculaire Nederlander, die tóch een voetstuk verdient.

De expositie bestaat uit tien portretten en de tien bijbehorende gesprekken. De gesprekken zijn te luisteren of te lezen, of volledig te negeren en je te vergapen aan alle tien de foto’s van alledaagse winnaars in hun natuurlijke habitat. Een spannende samenkomst tussen grote belangen en het leven van alledag.

Alexander Schippers (1987) fotografeerde voor oa. Nieuwe Revu, ANP, Algemeen Dagblad, Picture Alliance en De Standaard. In 2019 werd zijn foto In olie besmeurde zwaan derde bij de Zilveren Camera in de categorie Nationaal Nieuws, en won hij de Jos van Leeuwen Fotoprijs voor dé nieuwsfoto van 2018.

Martijn Neggers (1987) schreef de romans De mensen die achterbleven en Spoetnik, die uitkwamen bij uitgeverij Nijgh & Van Ditmar. Daarnaast bloemleesde hij voor diezelfde uitgeverij de voetbalverhalenbundel Mindere Goden en schreef hij oa. voor Nieuwe Revu, Playboy, Brabants Dagblad, Vice Sports en Tirade.

 

    * Onder voorbehoud van een succesvolle financiering.