Archief

Matilde Zijp
Matilde Zijp
Oktober 2020

Matilde Zijp laat in deze expositie werk zien bestaande uit bewerkte schrijfsels zoals oude handschriften, bladmuziek, brieven, foto’s en zelfs  technische tekeningen. Het zijn erfenissen waarvan Matilde de hoeder is. Zo trof zij in de nalatenschap van haar vader stapels A4-tjes aan, volgeschreven met voornamen. De namen hebben door de herhalingen niet alleen een meditatief karakter, maar verwijzen ook naar geboorte, leven en dood.

Matilde gaat zeer zorgvuldig en respectvol met het haar gegeven materiaal om. Nergens worden grenzen overschreden. De oorspronkelijke staat blijft overal nog zichtbaar, maar transformeert onder haar hand van iets persoonlijks naar een autonoom kunstwerk. Haar ingrijpen door tekenen, schilderen, collages maken, of borduren, vormt steeds weer een grote uitdaging, want eenmaal gedaan is er geen weg terug. Matilde werkt bijna altijd figuratief, maar toont in deze expositie ook abstract werk, alles met veel kleur en beweging zoals we dat van haar gewend zijn.

Tekst: Lisa van der Heijden.

Jef Schaeps, conservator universitaire bibliotheken Leiden, opent de expositie.

 

Vrije Vogels
Vrije Vogels
4 oktober

Gratis pop-up festival in Leiden met muziekacts en exposities op verschillende plekken, denk aan; cafeetjes, restaurants, koffietentjes, winkels en… Old School.

Guava – Thalia Hoffman
Guava – Thalia Hoffman
9 - 18 oktober

An exhibition by Thalia Hoffman presenting the artistic and textual outcomes of the research project entitled Guava. Thalia Hoffman executed this research project within the framework of PhDArts.

The Guava Platform, which is at the centre of this exhibition, was initiated in 2014 as a conceptual framework of my art practice and research. The aim of the Guava Platform is to research and create possible techniques of art-actions that are part of my quest to continue to live in the conflicted landscape, east of the Mediterranean, as an artist.

The exhibition presents three short films conducted as part of the platform, and the website/thesis, where all the texts and additional art-actions can be explored.

The platform is part of my ongoing process as an artist dealing with my socio-political surroundings. I suggest suspending direct reference to the conflicted landscape and instead experiencing it in alternative ways, through constructive imagination. Even though I do not aim at finding concrete solutions to the severe emergencies around me, I do allow myself, participants and visitors the opportunity to re-articulate, in thought and body, our state of living in this area.

Teken- en schilderdag
Teken- en schilderdag
18 oktober

De Pieterswijk of ook wel Pieterskwartier genoemd, ligt in het oude centrum van Leiden. Door zijn specifieke middeleeuwse karakter en de kleine straatjes, leent deze wijk zich om op doek of papier te worden vastgelegd. De organisatie van deze Teken- en Schilderdag is in handen van Old School, Ars Aemula en B-Art Facility. Aan deze dag kunnen amateurs- en beroepsbeoefenaars deelnemen, door zelf hun ezel en schilder- of tekengerei onder de arm mee te nemen en een mooi plekje uit te zoeken in de Pieterswijk.

Er kunnen maximaal 25 deelnemers ingeschreven worden, tot 12 oktober 2020 is hiervoor de gelegenheid. De kosten bedragen € 5,00 per deelnemer. De dag zal er als volgt uitzien, ontvangst tussen 10,00 en 11,00 uur bij Ars Aemula, Pieterskerkgracht met koffie en een lunchpakket voor tussen de middag. De deelnemers gaan van daaruit naar hun zelf gekozen plek in de wijk die zij op doek of papier vast gaan leggen. Rond 17.00 uur worden de deelnemers verwacht bij Old School, Pieterskerkhof om onder het genot van een drankje hun werken aan elkaar te tonen. Het initiatief bestaat om de werken, die eigendom blijven van de kunstenaars, te exposeren in lege winkelpanden om ook de bewoners en passanten gelegenheid te bieden om de werken te bezichtigen. Wij hopen dat het weer het toelaat om deze dag buiten door te kunnen brengen. Ook heeft de organisatie een alternatief bedacht indien het weer zeer slecht en nat is, om deze dag dan binnen te houden bij Ars Aemula of Old School. Hier ontvangen de deelnemers later bericht over. Deze dag is mede mogelijk gemaakt door bijdrage centrum management van leiden, ondernemersvereniging Pieterswijk en genoemde organisaties.

Voor meer informatie kunt u terecht bij: Ars Aemula, Pieterskerkgracht 9a – Old School, Pieterskerkhof 4a en B-Art Facility, Breestraat 21

Inschrijvingen: info@arsaemula.nl en de deelnemerskosten kunnen overgemaakt worden op rekeningnummer: NL75 INGB 0002564708 onder vermelding van tekenschilderdag.

Is het kunst of kan het weg?
Is het kunst of kan het weg?
verlengd t/m 27 september

Tijdens de intelligente lockdown in 2020, die duurde van 15 maart tot 1 juni, was de galerie van overheidswege gesloten. Van het ene op het andere moment viel er een vervreemdende stilte in het gebouw. Toen het leven stil stond ontstonden er stillevens. We exposeren wat we ondervonden. Nu de mensheid aan het opkrabbelen is uit deze periode en culturele instellingen en makers schreeuwen om steun, roepen deze werken ook de vraag op: Is het kunst, of kan het weg?

Leiden Shorts
Leiden Shorts
10-13 sept

Filmfestival Leiden Shorts, vroeger genaamd Leiden International Short Film Experience (LISFE), gaat alsnog door dit jaar en vindt plaats van 10 tot 13 september. Het thema van het festival dit jaar is ‘Climate (In)Justice’. Daarmee willen de festivalsamenstellers laten zien hoe bestaande ongelijkheden verergeren door de ineenstorting van het klimaat.

De twaalfde editie van het festival stond oorspronkelijk voor afgelopen mei op de planning, maar is toen uitgesteld in verband met het coronavirus. Leiden Shorts toont ’s werelds beste nieuwe korte films en is het op één na grootste festival van dit soort van Nederland. Het festival vindt plaats op verschillende culturele plekken in Leiden. Het Kijkhuis is de hoofdlocatie. In Old School zie je de wat meer experimentele shorts!

Kunstroute
Kunstroute
26 en 27 september

Op zaterdag 26 en zondag 27 september 2020 vindt in Leiden de jaarlijkse Kunstroute plaats. Bezoekers kunnen ateliers van meer dan 150 professionele Leidse beeldend kunstenaars en kunstinstellingen bezoeken op locaties verspreid over de stad.

In Old School is de tentoonstelling ‘Is het kunst of kan het weg?’ te zien. In de minibioscoop op de 1e verdieping zie je werk van de Leidse fotograaf en filmmaker Jan van IJken.

Reservation
Reservation
government rules

From Friday 5 June we are open every Friday, Saturday and Sunday from 11 a.m. to 6 p.m. Attention! If you want to visit the coffee bar or gallery, you can make a reservation (the same day) by sending a whatsapp message to 071-5327447. Call or walk by and inquire about a seat is also allowed.

IMPORTANT

Did you have one or more of these complaints in the past 24 hours?

– Cough

– Nose cold

– Fever from 38 degrees

– Shortness of breath

 

Do you currently have a roommate with a fever and / or shortness of breath?

Have you had the new coronavirus and has it been diagnosed in the past 7 days (in a lab)?

Do you have a roommate with the new coronavirus and have you had contact with him / her in the past 14 days while he / she still had complaints?

Are you in home isolation because you have had direct contact with someone diagnosed with the new coronavirus?

 

If one of the questions is answered positive, do not make an appointment or cancel it.

OP TOUW || JOS AGASI
OP TOUW || JOS AGASI
verlengd t/m 19 juli

Als artist in residence in Old School heeft Jos Agasi onderzocht wat er gebeurt als je 6,5 kilometer touw combineert met projecties van licht. Dat resulteerde in de audiovisuele installatie ‘OP TOUW’. Op de kruising van het materiële en het ongrijpbare ontstaat een nieuw spel van patronen. Touw en licht zijn soms parallel aan, dan weer haaks op elkaar gezet. Het is als weven met licht, schering en inslag.

Jos Agasi is motion designer en videokunstenaar. Hij werkt onder andere in collectief Blauwe Uur en maakt audiovisuele ervaringen op zeer uiteenlopende locaties.

www.agasi.nl
instagram: jos_agasi

Expositie Douwe Kinkel
Expositie Douwe Kinkel
verlengd t/m 19 juli

In de schilderijen van Kinkel spelen landschappen, gebouwen, luchten en verkeer een belangrijke rol. In een overzicht van het afgelopen decennium ontdek je een duidelijke lijn. De ogenschijnlijk snel opgezette vlakken lijken de steeds meer gehaaste steden te symboliseren. Het werk is echter niet af zonder dat de compositie het geheel weer tot rust brengt.

www.douwekinkel.nl

Jan van IJken
Jan van IJken
26 en 27 september

Jan van IJken (1965) is fotograaf en filmmaker, gefascineerd door natuur, biologie en microscopie. Zijn werk bevindt zich op het grensvlak tussen kunst en wetenschap. De korte films ‘The art of flying’ en ‘Becoming’ zijn vertoond op vele internationale filmfestivals, wonnen internationale awards en gingen ‘viral’ op internet (o.a. National Geographic Short Film Showcase). ‘Becoming’ is uitgezonden in De Wereld Draait Door, inclusief interview. Hij is autodidact en werkt voornamelijk autonoom aan lange-termijn projecten. Als fotograaf heeft hij een oog ontwikkeld voor natuurlijk licht, compositie en detail.

Momenteel werkt hij aan een film- en fotoserie over de verborgen schoonheid van plankton.

www.janvanijken.com

HELP DE HORECA
HELP DE HORECA
doneer

Het Leiden International Short Film Experience (LISFE) is een actie begonnen om geld in te zamelen voor Leidse kroegen, die door de coronacrisis worden getroffen.

DONEER NU

Het LISFE is het kleine broertje van het Leiden International Film Festival (LIFF) en richt zich op korte films. De twaalfde editie van het festival zou tussen 7 en 10 mei worden gehouden, maar is vanwege de coronamaatregelen inmiddels ook afgeblazen. De organisatoren zijn op zoek naar een nieuwe datum.

Ze zeggen ook geraakt te zijn door het lot van de cafés in Leiden, die door de uitbraak van het coronavirus plotsklaps hun deuren moesten sluiten. ,,Omdat LISFE een festival is dat beginnende kunstenaars ondersteunt, zien we het als onze verantwoordelijkheid om de plekken waar (veel van) deze kunstenaars graag samenkomen te helpen in deze moeilijke tijd. Zodat ook toekomstige generaties kunstenaars van deze plekken kunnen genieten’’, stelt het team van LISFE op zijn website.

Daarom willen ze de helpende hand toesteken aan cafés die door de coronacrisis in zwaar weer terecht zijn gekomen. ,,Ze worden door de overheidsmaatregelen in hun voortbestaan bedreigd, terwijl het plekken zijn waar alle lagen van de bevolking samenkomen en inspiratie vinden in elkaars gezelschap.’’

Via zijn website www.lisfe.nl is het festival daarom een crowdfundingsactie begonnen. Het hoopt daarmee een geldbedrag van 5000 euro op te halen. Het opgehaalde geld wordt over zeven Leidse cafés verdeeld: Koffiehuisje, Old School, I Scream Coffee, Meneer Jansen, De Paradijsvogel, Kleine Planeet en De Bonte Koe.

DONEER NU

Bron: Leidsch Dagblad

Kwart over Twee #2
Kwart over Twee #2
1 maart

Zondagen zijn voor lekkere koffie (thee of limonade) en goede gesprekken. Daarom organiseert stichting het Collectief in Old School ‘kwartovertwee op zondag’; het maandelijkse gespreksprogramma van de stad. Elke eerste zondag van de maand. Centraal staan actuele discussies met interessante gasten. Het programma bestaat verder uit kunst en een stukje reflectie op de zondagmiddag in de vorm van een preek of minilezing.

KAARTJES
De toegang is gratis, maar het aantal plekken is beperkt. Wil je zeker weten dat er plek voor jou is, reserveer dan een ticket via deze link.

SAVE THE DATE
5 april
3 mei
7 juni

Dubbelportet
Dubbelportet
Expositie afgelast / programma online

In Leiden gaan we een ontmoeting organiseren tussen twee Leidse kunstenaars en twee kunstenaars met een vluchtelingenstatus die allen een band met Leiden hebben. Deze ontmoetingen gaan we filmen. Van het filmmateriaal maken we twee korte films die we presenteren aan een groter publiek. Bij de presentatie gaan we in gesprek met het publiek over de thema’s die in de films naar voren zijn gekomen.

Het werk gemaakt tijdens de creatieve uitwisseling wordt tentoongesteld en gepresenteerd in november 2020 in Old School te Leiden. Sociale thema’s worden daar interactief aangekaart met een sociaal experiment waar jij als bezoeker aan kan deelnemen.

Dit programma wordt ondersteund door Leiden400.

Filmmakers:
Ayman Ghoujal
Jan Stap

Kunstenaars:
Izaak Zwartjes, beeldhouwer
Ayman Ghoujal, fotograaf
Inge Reisberman, beeldend kunstenaar
Ayham AL Sadoon, acteur.

Kwart over twee #1
Kwart over twee #1
2 februari

Zondagen zijn voor lekkere koffie (thee of limonade) en goede gesprekken. Daarom organiseert stichting het Collectief in Old School ‘kwartovertwee op zondag’; het maandelijkse gespreksprogramma van de stad. Elke eerste zondag van de maand. Centraal staan actuele discussies met interessante gasten. Het programma bestaat verder uit kunst en een stukje reflectie op de zondagmiddag in de vorm van een preek of minilezing.

De eerste editie van ‘kwartovertwee op zondag’ is 2 februari. Komt jij ook? We gaan het hebben over Leiden, de bruisende stad? Wat vinden we van de stad, wat gebeurt er allemaal en wat willen we nog meer? Maar ook wat inspireert mensen eigenlijk om zich in te zetten voor de stad? Ook spreken we Robbert van Strien over zijn werk uit de ‘early years’ dat vanaf 1 februari in Old School hangt.

KAARTJES
De toegang is gratis, maar het aantal plekken is beperkt. Wil je zeker weten dat er plek voor jou is, reserveer dan een ticket via onderstaande link:
http://www.stichtinghetcollectief.nl/events/kwart-over-twee-op-zondag-1/pick-tickets

PROGRAMMA
13.45-14.15 Inloop
14.15-14.55 Leiden, de bruisende stad?
14.55-15.05 Robbert van Strien over de expositie; Early years
15.05-15.35 Pauze
15.35-16.05 ‘Preek’
16.05- Borrel

SAVE THE DATE
Zet de volgende edities al in je agenda:
2 februari
1 maart
5 april
3 mei
7 juni

Art House Holland 2019
Art House Holland 2019
6-22 december 2019

 

Space & Time

We learn about ourselves when we leave our comfort zone, explore new horizons and interact with others. We enhance our culture when we are confronted by a different one. We grow when we help others grow.

This collective exhibition is a glimpse of the result of what the artists have produced during their time at the residency of Art House Holland in 2019.

We believe in community and collaboration, these are the motors and philosophy behind the project. In the exhibition, the spectator can observe that there might not necessarily be a big conceptual connection between the artworks, but there is a hidden meeting point. Every artist has decided to go and learn something new, put themselves in a challenging mode and went exploring far from home. By leaving the privacy of their studios and by sharing their, sometimes extremely private, creative process, the artists learned from each other. They exchange opinions, ideals, and ideas and share creativity and space and become through that part of what the Art House family represents.

They shared the same space, though mostly at different times.

ART HOUSE HOLLAND by PAC
Korenweekenden
Korenweekenden
14, 15 & 22 december

Na het succes van vorig jaar, zijn er ook dit jaar twee korenweekenden in de binnenstad van Leiden. Zo’n 30 verschillende koren brengen net dat extra stukje kerstsfeer, zodat het nóg gezelliger wordt… Old School is één van de locaties, net als onze collega’s van Ars Aemula.

14 december
14.00-14.30 uur: Mizzelto
15.30-16.00 uur: Leiderdorps Kamerkoor

15 december
13.30-14.00 uur: Leiderdorps Kamerkoor
14.30-15.00 uur: Leiderdorps Kamerkoor

22 december
13.00-13.30 uur: Vocaal Ensemble Muze
15.00-15.30 uur: Vocaal ensemble Musica Fresca
16.00-16.30 uur: Act of Mutiny

Kijk voor het hele programma op de website van Leiden.

Unplugged Sessions Christmas
Unplugged Sessions Christmas
18 december

UNPLUGGED – ON TOUR –
Because of the renovation/construction at Vrijplaats Leiden, we are going to be on tour. This “wednesday before christmas” edition will be at Old School.

SIGNING UP:

* Leave us a message in the Facebook event to ensure your spot!
* Inform us about your set-up AND preferred time.
* Not on Facebook? unpluggedleiden@gmail.com

There are about 8 spots. When we have too many sign-ups we’ll introduce the waiting list. You’ll be notified personally if you’re on it.

YOU’RE PLAYING?

* More info on times soon
* Everyone’s allowed to play 3 songs
* Just ONE cover
* All performances will be in a semi-acoustic setting

Would you like to bring your keyboard or electric piano? Please do so, and let us know!

FOR THE CROWD:

The music kicks off at 19.15, so be on time in case you don’t want to miss anything!

Please like our FB page to stay updated: http://www.facebook.com/unpluggedleiden

10 jaar Atelier Odette
10 jaar Atelier Odette
3 - 26 januari

10 jaar Atelier Odette.

Het persoonlijke oeuvre van Odette Freijters is zeer divers en bestaat voornamelijk uit series van drie of meer werkstukken, variërend van grote vazen en kunstobjecten tot uiterst dun en doorschijnend porselein werk.

Christiaan van Tol
Christiaan van Tol
31 jan - 23 feb

De evenwichtskunstenaar en de baron

De evenwichtskunstenaar is, jawel, een kunstenaar die als een jongleur kleuren en vormen in evenwicht wil houden en daarvoor voortdurend in beweging moet zijn. De baron is Von Münchhausen. Christiaan van Tol maakte een aantal schilderijen naar aanleiding van de bluf-fantasieën van de baron. Die worden samen met schetsen ervoor geëxposeerd.

Deze expositie laat zien dat verhalen vertellen (verhalen laten zien) nog steeds een aantrekkelijke kant van kunst kan zijn. Dat het zichtbaar zoeken naar evenwicht tussen het verhaal en het schilderen ervan de toeschouwer mee kan slepen. En veel plezier kan geven. En dat schilderijen niet netjes opgehangen extra betekenis kan geven.

 

Robbert: The Early Years
Robbert: The Early Years
1 februari - 1 maart

In februari exposeert Robbert van Strien zijn werk in Leiden. Robbert: The Early Years bevat een selectie van mijn autonome ontwerpen, illustraties en strips van de afgelopen paar jaar.

 

 

Leids Plastic (documentaire)
Leids Plastic (documentaire)
7 februari

Vanaf 1 januari 2019 hoeven Leidse inwoners plastic niet gescheiden houden van het restafval. Leiden zet volledig in op het laten nascheiden van plastic, metaal en drankkartons (PMD) uit het restafval in een nieuwe installatie van AVR in Rotterdam.

Filmmaker Jan Stap vroeg zich af of dat wel een goed idee is. Temeer daar buurgemeenten als Zoeterwoude juist inzetten op bronscheiding.

Heeft Leiden wel serieus geprobeerd plasticafval van huishoudens gescheiden in te zamelen? En is de kwaliteit van de nascheiding zo dat het plastic goed te recyclen is? Of wordt het alsnog verbrand? Past de keuze van Leiden wel in de circulaire economie?

‘Leids Plastic’ is een gezamenlijk project met filmmaker Jan Stap die een documentaire maakte, Leidsch Dagblad journaliste Jorien van der Keijl die een achtergrondartikel schreef en journaliste Reanne van Kleef van Sleutelstad FM die een podcast maakte. Het project is mede mogelijk gemaakt door het Leids Mediafonds.

Vrijdagavond 7 februari vertoont de Old School de documentaire ‘Leids Plastic’. Daarna is er tijd om met elkaar en met de filmmaker in discussie te gaan over de Leidse keuze en hoe de inzameling en recycling van plastic afval kunnen worden verbeterd.

Aanvang 19:30 uur.

De activiteit maakt onderdeel uit van de Week van de Circulaire Economie.

Close Cover Zingt!
Close Cover Zingt!
16 februari

Close Cover zingt! Om 13.00 uur in Old School en om 14.30 uur in Guitars and Beans in Leiden Kom luisteren en geniet van een Close Harmony formatie met 9 Zangers en Zangeressen zij zingen nummers als: Bring Me Little Water, Another Day, Somebody That I Used To Know, White Winter Hymnal, Allez Allez … Tot Dan!

Unplugged – forgotten valentine
Unplugged – forgotten valentine
19 februari

UNPLUGGED – ON TOUR –
Because of the renovation/construction at Vrijplaats Leiden, we are going to be on tour. This “wednesday before christmas” edition will be at Old School.

SIGNING UP:

* Leave us a message in the Facebook event to ensure your spot!
* Inform us about your set-up AND preferred time.
* Not on Facebook? unpluggedleiden@gmail.com

There are about 8 spots. When we have too many sign-ups we’ll introduce the waiting list. You’ll be notified personally if you’re on it.

YOU’RE PLAYING?

* More info on times soon
* Everyone’s allowed to play 3 songs
* Just ONE cover
* All performances will be in a semi-acoustic setting

Would you like to bring your keyboard or electric piano? Please do so, and let us know!

FOR THE CROWD:

The music kicks off at 19.15, so be on time in case you don’t want to miss anything!

Wat is Mail Art? Piet Franzen
Wat is Mail Art? Piet Franzen
5-29 maart

Mail art-kunstenaars wisselden via poststukken en hun kunstwerken uit en omzeilden daarmee de traditionele kunstinstellingen bij het verspreiden van hun werk. Sinds het ontstaan van de Fluxus-beweging in de jaren 60 van de vorige eeuw bewandelden sommige kunstenaars alternatieve wegen om hun werk te verspreiden. Ze organiseerden hun eigen mail art projecten met tentoonstellingen daarvan en gaven hun eigen publicaties uit.

Duo expositie met Rudi Struik: Af/scheid/ing

AF/SCHEID/ING – Rudi Struik
AF/SCHEID/ING – Rudi Struik
5-29 maart

Foto: De muur (2015), gemengde technieken, 130  x 180 cm

AF/SCHEID/ING

In vele gesprekken met Herman Divendal (1948-2015), directeur van Stichting AIDA Nederland die zich inzette voor vervolgde en gevluchte kunstenaars, en geïnspireerd door de serie De Muur (VARA 2014-17) van Menno Bentveld (vooral de aflevering over Belfast), is een nieuwe serie werken ontstaan met als thema dat (af)scheiding ook altijd een vorm van afscheid is. Dit was ook het centrale onderwerp van de tentoonstelling The Unwanted Land in Museum Beelden aan Zee (2010-11) en de series Stories of Migration. Waar het trekken van rigide lijnen tussen en het afscheiden van bevolkingsgroepen toe kan leiden, laten de werken Afscheid zien. Verbeeldingen van ontheemding en toevlucht wisselen elkaar af.

Duo expositie met Piet Franzen; ‘Wat is Mail-Art.

Podcastclub; Makersradio
Podcastclub; Makersradio
26 maart

Tijd: 19:30 inloop, 20:00 aanvang. €10 inclusief drankje

ALLE GEPLANDE ACTIVITEITEN ZIJN I. V.M. DE BESTRIJDING VAN HET CORONAVIRUS KOMEN TE VERVALLEN.

Begonnen als amateur makers op de vrijdagmiddag van de lokale Leidse radio, werd het duo achter Makers Radio gegrepen door de beroemde podcast Radiolab uit de VS. Ze besloten van de zender af te gaan en zich te specialiseren in verhalende audio. Hun eerste podcast, getiteld Kou Leiden, won op 5 juni 2015 een award voor het beste, lokale radioprogramma van Nederland. Makersradio maken verhalen waarin ogenschijnlijk ingewikkelde zaken prettig worden verteld. Daar zijn ze inmiddels zo bedreven in dat een aantal verhalen zijn aangekocht door NPO Radiodoc.

Op 26 maart komt de Podcastclub langs in Leiden en spreken Richard den Haring en René van Es van Makers Radio over hun eerste lokaal geïnspireerde verhalen én over hun nieuwste verhaal: “Hotel aarde” (werktitel).

Over de Podcastclub
De Podcastclub is de avond voor podcastfans, makers en bingeluisteraars. Een soort boekenclub dus, maar dan voor podcasts. Stel vragen aan de maker, uit je lof en kritiek en praat na met medepodcastfanaten. In de eerste helft van 2020 gaat de Podcastclub on tour door Nederland, met iedere maand een nieuwe aflevering in een andere plek. De Podcsatcub: daar wil je bijhoren!

Seizoen 3 van de de Podcastclub en de tour wordt mede mogelijk gemaakt door het Podcastnetwerk en het Fonds voor Cultuurparticipatie.

Speelgoed Rommelmarkt
Speelgoed Rommelmarkt
30 november 2019
Zoek je nog naar een leuk kado voor de feestdagen? Kom op zaterdagmiddag 30 november tweedehands winkelen bij onze knusse speelgoed rommelmarkt en/of doneer je niet langer bruikbare speelgoed voor het goede doel!
De opbrengst van de verkoop op deze dag, gaat naar het planten van bomen op Curaçao.
Locatie: Old School, Pieterskerkhof 4a Leiden
Verkoop: 12 – 16 uur.
Inbreng van speelgoed: Breng van te voren je speelgoed in. Dit kan vanaf 22 november op vrijdag, zaterdag en zondag van 11 tot 18 uur.

Astrid Vlasman
Astrid Vlasman
1 nov - 1 dec

De hele maand november is het recente werk van Astrid Vlasman te zien bij Old School in Leiden. De opening met een performance van Klaas Bolhuis/Ketel Haezer en een praatje van Resi van der Ploeg (projectleider kunstroute Leiden) is om zondag 3 november om 2 uur.

Er kwamen twee soldaatjes aan
Er kwamen twee soldaatjes aan
2 november 15:00 uur

Zaterdag 2 november om 15:00 is de muzikale voorstelling ‘Er kwamen twee soldaatjes aan’ bij ons te zien.

De voorstelling gaat over de naïeve soldaten Bob en Jo in hun kampementje tijdens de Tweede Wereldoorlog. Kameraadschap, weemoed en irritaties wisselen elkaar af. Dan belt Prins Bernhard…

De voorstelling is speciaal gemaakt om alle generaties samen te brengen, dus iedereen tussen 4 en 100+ is welkom. Alle muziek wordt live door de twee spelers (Robbert Recourt en Joost de Venster) gespeeld met o.a. banjolele, gieter, miniatuurtrompet, zeepdoosje en (tabaks)pijp.

De voorstelling is een initiatief van de Stichting Sunshine Society, die muzikale bezoeken verzorgt aan ouderen met dementie (o.a. in verpleeghuizen).

De entree is gratis (even reserveren is fijn), men kan een vrijwillige bijdrage aan de stichting doneren.

OVERVLOED
OVERVLOED
21 september 2019 - 21.00 tot 23.00

Tijdens de Nacht van Ontdekkingen is de installatie ‘Overvloed’ die Jos Agasi in samenwerking met Old School maakte te zien. De installatie is geïnspireerd op de branding op het zwarte strand van Reynisdrangar bij Vik in IJsland op donderdag 16 mei 2019 tussen 10.47 en 10.56 uur. Sop.

De installatie bestaande uit de de branding op het zwarte strand van Reynisdrangar bij Vik in IJsland is van 21.00 tot 23.00 uur te zien vanaf het Pieterskerkplein. 

 

Installatie van Jos Agasi en Old School.

NVO: LEZING & VR REMBRANDT GEBOORTEHUIS
NVO: LEZING & VR REMBRANDT GEBOORTEHUIS
21 september 2019

Tijdens de Nacht van Ontdekkingen vertelt Erfgoed Leiden bij ons in Old School over de totstandkoming van de virtuele reconstructie van het geboortehuis van Rembrandt.

Wil je het huis virtueel zien en ons onderzoek naar de locatie en vorm uitgelegd krijgen in een kwartier?

Kom dan naar de Nacht van Ontdekkingen op zaterdag 21 september. Elke uur presenteert Erfgoed Leiden he onderzoek en kan je door een VR-bril de reconstructie van het Rembrandts geboortehuis bekijken.

Tijden:
19.00 uur
20.00 uur
21.00 uur
22.00 uur
23.00 uur

Meer info over het programma staat op de website van Nacht van Ontdekkingen.

MINI POPUP MUSEUMZANGERES ZONDER NAAM
MINI POPUP MUSEUMZANGERES ZONDER NAAM
2 aug - 1 sept

Op 5 augustus zou de Zangeres Zonder Naam, Mary Servaes-Bey 100 jaar geworden zijn. De geboren Leidse. die de bijnaam Koningin van het Levenslied kreeg, werd een levende legende.

In één van de lokalen van Old School is een bescheiden expositie over de Koningin van het Levenslied ingericht. Je kunt foto’s bekijken, een plaatje draaien en het pronkstuk van de expositie is een van haar zelfgemaakte jurken die ze tijdens een optreden gedragen heeft.

We vieren haar verjaardag samen met Erfgoed Leiden met het openbaar maken van haar geboorteakte. In het pop-up museum in Old School van 2 augustus tot 1 september zie je veel foto’s uit haar Leidse periode die zo tekenend was voor de rest van haar leven.

A QUITE SERIOUS JOKE
A QUITE SERIOUS JOKE
16 aug - 1 sep

Benjamin Pompe (Leiden, 1997) is interested in various forms of art. With a basis in drawing and painting he has now branched out into music, video and photography. He draws on his international background, having lived in various countries from the tropics to the nordics. He is currently enrolled in the University of the Arts in Utrecht.

A QUITE SERIOUS JOKE is an exhibition split into two parts. A video piece and a closely connected picture series, which have as common themes contradiction, contrast and inadequacy.

ACHTER HET RAAM – MARK FLIPSE
ACHTER HET RAAM – MARK FLIPSE
tot eind oktober

Expositie ‘Achter het Raam’ van Mark Flipse

Wat zie ik daar nou eigenlijk? Ja, daarvoor moet je wel even met je neus tegen het raam gaan staan. Bij Old School dan. Speciaal voor de raampjes daar heeft Mark een serie lichtfilters gemaakt. Aan de basis daarvan liggen weggooi- en weggeefmaterialen en allerlei afdankertjes. Van binnenuit verlicht schijnen ze als nooit tevoren. Vooral ’s-avonds bekijken natuurlijk!

PUNT – JOS AGASI
PUNT – JOS AGASI
6 - 28 september 2019

De expositie in Old School in de maand september staat in het teken van licht en donker. De audiovisuele installatie ‘PUNT’ van Jos Agasi maakt onderdeel uit van deze expositie.

 

PUNT.

Punten en stippen zijn voor Jos vaak beginmateriaal voor animaties die hij maakt. Stippen als elementaire deeltjes verwijzen alleen naar zichzelf en naar de onderlinge relatie die ze aangaan als ze samen in beweging komen. In de installatie PUNT neemt hij je mee in zijn wereld, waarin hij wil loskomen van beelden, ruimte en tijd. Stap binnen en ervaar dit werk.

– –

Jos Agasi is autodidact grafisch vormgever en videokunstenaar. Hij werkt onder andere in collectief Blauwe Uur op de meest uiteenlopende plekken, waar hij audiovisuele ervaringen maakt met videoprojecties. Hij maakt daarvoor motion graphics, animaties – vaak abstract – waarmee een plek verandert en het publiek wordt meegenomen in een nieuwe poëtische wereld. Met Blauwe Uur maakte hij werk voor onder andere Grasnapolsky Festival, Musis Arnhem, Concertgebouw, Van Gogh Museum, Schemerstad, Nacht van Ontdekkingen, Into The Great Wide Open en Amsterdam Light Festival.

KIESRECHTFESTIVAL
KIESRECHTFESTIVAL
29 september 2019

Samen onze democratie vieren

In 2019 is het 100 jaar geleden dat vrouwen mochten stemmen en we dus echt algemeen kiesrecht hebben in Nederland. Na een succesvolle editie in 2017 organiseert Stichting het Collectief dit jaar weer het Kiesrechtfestival. Het idee van het festival is ooit ontstaan vanuit de gedachte dat het belangrijk is stil te staan bij momenten uit de geschiedenis. En dat de democratie ook wel een feestje waard is. De democratie is van iedereen en dat betekent dus ook dat we er met zijn allen over nadenken. 

Het Kiesrechtfestival is niet verbonden aan een politieke stroming of ideologie en wordt vrijwillig georganiseerd door Lisa de Bruijn, Emma Lucas en Senna Maatoug.

Expo ‘Kijk mij nou!’
Expo ‘Kijk mij nou!’
21 juni - 14 juli

Theolieke Smit (Leiden, 1959) maakt installaties en beeldend werk. Haar werk is maatschappelijk en sociaal geëngageerd. In 2019 bestaat ze zelf 60 jaar, waarvan 20 jaar als kunstenaar. Ook haar Werkstudio Kunstproef bestaat 10 jaar. Een overzicht van haar werk is nu te zien in de persoonlijke expositie ‘Kijk mij nou’ (21 juni t/m 14 juli).

TELL me more
TELL me more
11 juli
“Tell Me More goes Old School”
Play it cool, that’s the old school... ‘cos just before school is out for the summer we have one special Tell Me More storytelling evening. One where we start in Theater De Generator with seeing a story being told through movement. After that all of us take an easy stroll along the streets of Leiden while listening to old stories about the city. And then we arrive at “Old School”, literary the old school building at Pieterskerkhof. In this historical building we watch and listen to amazing performances, share stories and connect through play. So after all that, we all walk back to Theater de Generator, inhaling the summer smells and enjoying another story, like in the good old times. Come to the Tell Me More storytelling evening on July 11th to hear stories and listen to music from local performers.

The host of the evening is Oriana van der Sande, organizer of the evening.

There will be personal stories, true stories, stories with meaning, tales. Make yourself comfortable and get into this new world of stories.

When: Friday July 11, 2019, 19:30 hrs

Location:
Theater De Generator, Middelstegracht 36, Leiden

Tickets:
13,30 euro – Order your tickets here!

TED-ish talks
TED-ish talks
12 juli

“Hoe werkt een algoritme? Waarom zingen vogels, en wat weten we eigenlijk over Chinees? 12 juli wordt er een TED-achtige avond georganiseerd in Old School, waar we elkaar mooie verhalen kunnen vertellen en nieuwe dingen leren. Voor iedereen die wat wil leren, of wat te vertellen heeft. Ben je erbij? Leuk! Entree is gratis, maar vergeet je vooral niet op ‘aanwezig’ te zetten op de facebookpagina van het evenement [klik hier] Tot dan!”

Food for Thought
Food for Thought
8, 9 en 14 juni 2019

KOM LUNCHEN IN OLD SCHOOL

Om geld in te zamelen voor de Nacht van de Vluchteling kun je komende weekenden op verschillende plekken in Leiden lunchen tijdens de Pop-up Restaurant Route. Bijvoorbeeld bij ons op 8, 9 en 14 juni tussen 12 en 15 uur.

Wat dat kost? Mag je zelf weten! Donatie naar eigen inzicht, mooi toch? Reserveren hoeft niet, maar als je zeker wilt zijn van een plek is dat wel handig! Kan via http://bit.ly/RESERVERENFoodForThoughtDiner

 

https://www.nachtvandevluchteling.nl/actie/gebke-van-gaal/updates/9087-schema-food-for-thought-pop-up-restaurant-route-leiden?fbclid=IwAR16bEOvDk_dKNrI9tidW4aLK2NVjpI2pZpmPWvDhEbWt0hZtcib9IP08fU

Expo Albert Roskam
Expo Albert Roskam
7 - 16 juni

Albert Roskam streeft schoonheid na. Vaak vindt hij die in complexiteit, soms ook in eenvoud.

“In de periode 2012 – 2019 werkte ik aan een aantal series die deels parallel liepen. Deze series komen voort uit mijn belangstelling voor de tegenstelling objectiviteit/spelregels tegenover subjectiviteit/intuïtie/speelruimte als leidend principe bij het maken van kunst. Bekijk je de kunst van de laatste zeventig jaar vanuit die tegenstelling, dan bevindt het werk van Jackson Pollock zich op het ene uiterste (willekeur, intuïtie) en dat van Sol LeWitt op het andere (regelmaat, berekening).

Mijn werk is (bijna) steeds gebaseerd op die tegenstelling regelmaat – willekeur. Zo ook de twee series die hier worden getoond: ‘Veelkleurigheid en structuur’ en ‘Gaten in een structuur in RGB’.

In ‘Veelkleurigheid en structuur’ (2012 – 2019) vertegenwoordigt de (raster)structuur de spelregel en de veelkleurigheid biedt de speelruimte.
In ‘Gaten in een structuur in RGB’ ( 2018 – 2019) is de veelkleurigheid beperkt tot rood, groen en blauw, de kleuren die gebruikt worden voor de additieve kleurmenging van een beeldscherm. De plaats en de grootte van de gaten zijn intuïtief bepaald.

Als esthetische sensatie een doel is van kunst (naast andere doelen), dan levert het ene uitgangspunt, intuïtie, niet per definitie meer genoegen op dan het andere, berekening. Toch is de ‘rechtvaardiging’ van de intuïtieve manier van werken totaal anders dan wanneer er spelregels aan ten grondslag liggen. Intuïtie hoef je niet te verdedigen, spelregels zijn controleerbaar.

Mij interesseert het moment waarop de regelmaat buiten zichzelf treedt, als gevolg van de gekozen structuur of van mijn intuïtieve ingrepen.

Tenslotte:
“Male Maler, rede nicht’, zoals Max Beckmann schijnt te hebben gezegd.”

 

Door Leydsche Ogen
Door Leydsche Ogen
diverse data

Vanaf dinsdag 5 februari zal historicus Vincent van Zuilen in tien afleveringen de geschiedenis van Leiden in periode van Opstand en Reformatie, Gouden Eeuw en Pruikentijd (ca 1500-1800) op levendige wijze ten gehore brengen. Aan de hand van tien maatschappelijke thema’s krijgt u een goed gedocumenteerd en verrassend divers totaalbeeld van de Leidse geschiedenis en het dagdagelijkse leven in de grote stad door de ogen van bekende en onbekende Leidenaren.

  • 5 februari – Politiek
  • 19 februari – Oorlog
  • 5 maart – Religie
  • 19 maart – Zorg
  • 2 april – Kroeg
  • 16 april – Misdaad
  • 30 april – Drukwerk
  • 14 mei – Gelukszoekers
  • 28 mei – VOC
  • 11 juni – Vrouwen

Inloop vanaf 19.15. De lezingen beginnen om 19.45 stipt.
Tickets zijn 10 euro en verkrijgbaar aan de deur. Reserveren is niet verplicht maar aanbevolen. U kunt uw kaarten reserveren via de facebookpagina of via info@dekennisproeverij.nl
Wilt u zich aanmelden voor de gehele reeks of een blok van 5 lezingen naar keuze, informeer dan in uw e-mail naar de tijdelijke aanbieding voor vroege boekers (tot 1 februari).

 

Arjenne Fakkel | Nicole Carvajal
Arjenne Fakkel | Nicole Carvajal
15 febr - 10 maart

Expositie Tekenend

Arjenne Fakkel en Nicole Carvajal stellen een expositie samen van tekeningen, schetsen en schilderijen. Tekenend.

De opening van de expositie is op 15 februari van 17 – 19 uur.
Op 24 februari en 4 maart zijn er workshops in het kader van de expositie.

Workshop Tekenen met Houtskool
Workshop Tekenen met Houtskool
24 februari 2019

Tekenen met Houtskool (alle leeftijden)
Door Arjenne Fakkel & Nicole Carvajal

Workshop 1: 14.00 – 15.30 uur [VOL]
Workshop 2: 16.00 – 17.30 uur

Het klassiek schetsen van opgezette vogels. Met houtskool en kneedgum leer je van donker naar licht te werken.

Omdat de eerste workshop van 14.00 – 15.30 vol zit hebben we een tweede workshop toegevoegd van 16.00 – 17.30. Hier kan je je nog voor 22 februari voor aanmelden via Arjenne Fakkel (arjenne.fakkel@online.nl).

Materiaalkosten: 5 euro p.p.
Locatie: Pieterskerkhof 4a Leiden

Deze workshop is onderdeel van de Expositie van Arjenne Fakkel en Nicole Carvajal Manieu die van 14 februari tot 10 maart te zien is in Old School.

Stempel maken met linoleum
Stempel maken met linoleum
3 maart 2019

Stempel maken met linoleum
Door Arjenne Fakkel en Nicole Carvajal

Bij de techniek van linosnede maak je een ontwerp waarbij je de lijnen van de tekening weggutst of ze juist laten staan en alles eromheen weggutst. Vervolgens leer je met inkt een afdruk te maken d.m.v. hoogdruk.

Voor aanmeldingen en vragen stuur een mailtje naar Arjenne Fakkel (arjenne.fakkel@online.nl). Graag opgeven voor 1 maart.

Materiaalkosten: 10 euro p.p.
Locatie: Pieterskerkhof 4a Leiden
Datum: 3 maart 14u – 16u

Voor aanmeldingen en vragen contact Arjenne Fakkel: (arjenne.fakkel@online.nl). Graag opgeven voor 1 maart.
De workshop maakt onderdeel uit van de expositie van Arjenne Fakkel en Nicole Carvajal Manieu die van 15 februari tot 10 maart te zien is in Old School.

Emma van Noort
Emma van Noort
15 MRT - 14 APR

Emma van Noort maakt installaties die een dialoog vormen tussen ruimte, het werk zelf en de toeschouwer. Door vervreemding van het alledaagse creëert ze op subtiele manier een nieuwe omgeving. “Ik ontleed een onderwerp waarna ik de fragmenten opnieuw rangschik. Ik wil opties blootleggen zonder hier een conclusie aan te verbinden zodat er ruimte ontstaat voor het onderzoek van de toeschouwer. Met mijn werk wil ik een moment van rust en stilte creëren om ruimte te maken voor gedachten.
Ik zoek mijn inspiratie opzettelijk dichtbij, omdat ik mensen bewust wil maken van wat er te ontdekken is in onze directe omgeving. Dit is de rede dat mijn werk doorgaans locatiegebonden is.
Door verstilde beelden te maken naar aanleiding van wat ik om mij heen zie, wil ik een tegengeluid geven aan de drukke wereld om ons heen. Mijn werken zijn daarmee een stil protest tegen het gejaagde van alledag.”

goed eten
goed eten
16 MRT

Goed eten kun je op drie manieren. Lekker eten, Gezond eten (je krijgt er energie van) en rekening houdend met de planeet. Op 16 maart organiseren Wolf Weber (A Cook) en Old School een diner waarbij Goed en Lekker gegeten wordt. Het is een sharing dinner, zo kunnen we het tijdens het eten ook nog eens hebben over ‘goed eten’. Uiteraard zijn er door de chef geselecteerde bijpassende wijnen te verkrijgen.

Wil je mee eten? Geef je dan even op via post@oldschoolleiden.nl, of loop even binnen. Ook vegan, laat dan van tevoren even weten.

Prijs p.p. € 27,50 (excl. wijn)
Aanvang 17:30 uur
Pieterskerkhof 4a, Leiden

De Jonge Rembrandt
De Jonge Rembrandt
18 - 28 april

Expositie Basisschool De Meerpaal – 18 april tot 28 april

Ter gelegenheid van het 350ste sterfjaar van Rembrandt van Rijn organiseert openbare basisschool De Meerpaal het project Rembrandt en de gouden eeuw. Een project vol activiteiten in het teken van deze grote meester uit Leiden.

Project Rembrandt zal uitmonden in een expositie met werk van alle leerlingen. Donderdag 18 april om 17.30 uur zal de expositie feestelijk geopend worden door burgemeester Lenferink.

Beeld Beweegt
Beeld Beweegt
1 mei - 2 juni

Beeld Beweegt – Koen de Vries en Studio Heute

Wat vertelt een kunstwerk? Wat is de bedoeling van de kunstenaar? Voel je iets als je er naar kijkt? Koen de Vries (1966), beeldhouwer te Leiden, onderzoekt in deze interactieve expositie ‘Beeld Beweegt’ verschillende vormen om zijn werk over te brengen door dynamiek, theater en muziek toe te voegen aan zijn beelden. Bewegen ze? Praten ze terug?

Deze expositie is te zien van 1 mei tot 2 juni te zien op vrijdag, zaterdag en zondag van 11.00 tot 18.00 en tijdens de Museumnacht op 18 mei.

www.koendevries.nl

Zhang Yueran – Interview
Zhang Yueran – Interview
2 mei 2019

Dit jaar is Zhang Yueran gastschrijfster van het Confucius Instituut van de Universiteit Leiden. Zhang Yueran (Jinan, 1982) is een van de invloedrijkste jonge schrijvers in China. Ze begon op haar veertiende met schrijven en publiceerde in de jaren daarna in toonaangevende Chinese literaire tijdschriften. Sindsdien heeft ze verschillende verhalenbundels en romans gepubliceerd, waaronder de bundel Tien liefdes en de roman Cocon. Veel van haar verhalen zijn sprookjesachtig en surrealistisch, maar haken tegelijk aan bij (duistere kanten van) de dagelijkse realiteit.
In samenwerking met uitgeverij De Geus laat het Confucius Instituut Tien liefdes vertalen. De verhalen in de bundel worden vertaald door acht sinologen, beginnende en meer ervaren, onder redactie van Annelous Stiggelbout. De bundel verschijnt in september bij De Geus.
Bovendien komt Zhang Yueran naar Leiden voor een optreden bij Old School, met een interview door Annelous Stiggelbout (Chinees-Nederlands getolkt). Daarnaast zal Zhang de vertalers van haar bundel ontmoeten, zodat die met haar in gesprek kunnen over haar werk en zijn Nederlandse editie.
Zhang Yueran geïnterviewd door Annelous Stiggelbout

Datum en tijd: 2 mei 2019, inloop vanaf 19:30, aanvang programma 20:00 Taal: Chinees (Mandarijn) en Nederlands Toegang vrij, met voor iedereen een gratis consumptie

Canal Cups
Canal Cups
30 dec - 20 jan

Opening: Zaterdag 29 december, 16:00u
Expositie: Zondag 30 december – Zondag 20 januari

Duizenden plastic wegwerpbekers visten drie biologiestudenten uit de grachten na het Leids Ontzet. De laatste 1000 vonden ze op slechts 800 meter gracht en namen ze mee. Stuk voor stuk werden deze gefotografeerd. Totdat de Gemeente Leiden volledig overstapt op herbruikbare statiegeldbekers, plaatsen de biologen elke dag een grachtenbeker op de @CanalCups Instagram. Zo vragen ze aandacht voor dit probleem én spreken ze de betrokken partijen aan om een eind te maken aan deze stroom plastic naar zee.

GOOD CUP/BAD CUP EXPO
De galerie Old School staat tijdens deze expo volledig in het teken van ‘oud en nieuw.’ Ontmoet de 1000 Leidse grachtenbekers op één muur, ontdek de gevaren van plastic op het milieu, drink uit een ecobeker en kom zelf in actie! Samen zorgen we ervoor dat Leiden de komende 3 oktober niet alleen bevrijd is van de Spanjaarden maar ook van de de plastic wegwerpbekers.

ACTIVITEITEN
Tijdens de expo zijn er verschillende lezingen, activiteiten en filmvertoningen en kan je kennis maken met levende grachtdieren! Als je de smaak te pakken hebt trek dan ook zelf de stad in met een grijper en een vuilniszak, te voet of te kano. Voor updates, check Facebook of www.canalcups.com.

Dagelijkse bekers vind je op www.instagram.com/canalcups
Deze expositie is mede mogelijk gemaakt door Awesome Foundation Leiden en Old School.

Tegenlicht meet up
Tegenlicht meet up
14 november 2018

Tegenlicht komt nu ook naar Leiden. Praat jij mee over belangrijke maatschappelijke vraagstukken. Op woensdag 14 november praten we over algoritme.

Of je een baan krijgt of een hypotheek, wie er vervroegd wordt vrijgelaten uit de gevangenis: algoritmes bepalen steeds vaker de grote beslissingen in ons leven. Want algoritmes zijn sneller en efficiënter dan mensen. Maar nemen ze ook altijd betere beslissingen? En hoe ziet een samenleving eruit waarin we gestuurd worden door big data en computercode?

De Automatiek
De Automatiek
30 november 2018

De Automatiek lanceert haar table d’hote in en met Old School Leiden. Op Vrijdag 30 november 2018 vanaf 19:00 kun je in een ongedwongen sfeer aanschuiven, tafelen en ontmoeten. Lange tafels gevuld met een diversiteit aan gerechten. Krakers van vinyl op de achtergrond. Minder is het niet. Meer wordt het vanzelf.

Aanvang: Inloop en borrel vanaf 17.00 uur, start diner rond 19.00 uur
Kosten: Euro 25,- excl. drankjes

Reserveer snel via deautomatiek@gmail.com
Gelieve bij reservering dieeteisen te vermelden.

The Body as Tool
The Body as Tool
24-26 Augustus

Het lichaam als gereedschap. Beeldend werk van Claartje van Tongeren te zien in Old School. Naast de tentoonstelling worden er drie yogaworkshops aangeboden, toegankelijk voor iedereen:

zaterdag 25 augustus van 14:00 -15:00 u Iyengar yoga

zondag 26 augustus van 10:30 – 11:30 u Yoga Nidra Meditatie

van 13:00 – 14:00 u Iyengar yoga

Het werk van Claartje van Tongeren kent een relatie met lichaamsbewustzijn en tactiliteit. Om het lichaamsbewustzijn te verhogen worden er yogaworkshops aangeboden. Tijdens de workshop Yoga Nidra Meditatie, luister, observeer en voel je terwijl je ontspannen ligt. Je wordt gevraagd om waar te nemen zonder te reageren op de voortdurende verandering in je lichaam en geest. Deze meditatie leidt tot gelijkmoedigheid, stabiliteit en compassie.

De Iyengar yoga workshops zijn fysiek uitdagender. Yoga ervaring is echter niet noodzakelijk. Draag voor deelname aan een workshop makkelijk zittende kleding, matjes zijn aanwezig. De tentoonstelling is vanzelfsprekend ook te bezichtigen zonder deelname aan een van de workshops.

VAKANTIE
VAKANTIE
16 juli - 23 augustus

We zijn er even tussenuit. We zijn 24 augustus weer terug. Fijne zomer.

BIGGG!
BIGGG!
26 augustus 2018

Het BIGGG Smallband Festival 2018. Verfijnde muziek op verfijnde plekken in de Leidse Pieterswijk. In ons theaterlokaal hoor je zanger, gitarist, componist Wim Helder. Hij zingt en speelt op zijn gitaar Nederlandstalige liedjes en doet dat samen met Erik Helder (Toetsen), Brigit Holthuizen (Alt-viool). Ook bij ons; Lanyok. Dit folkloristisch trio speelt repertoire met invloeden uit de Balkan en zigeunermuziek. Sfeervol, virtuoos en met passie uitgevoerd. Musici: Marjolijn Mellema (viool), Moniek Bollen (accordeon) & Pit Hermans (cimbaal). Koop [klik] hier je ticket voor alle optredens door de hele wijk!

Kunstroute 2018
Kunstroute 2018
22 & 23 september 2018

Museum De Lakenhal organiseert de Kunstroute om Leidse kunstenaars de gelegenheid te geven zich te presenteren aan een groot publiek. De ateliers, galeries en kunstenaarsinitiatieven vormen een levendige, laagdrempelige, omgeving waar jong en oud op af komt. Het is ieder jaar weer een bijzondere ervaring om in de ateliers het werkproces van de kunstenaars direct te kunnen volgen. De Kunstroute biedt ook een unieke gelegenheid om in het atelier direct werk van de betrokken kunstenaars aan te kopen.

Old School is dit jaar de centrale locatie van de route. Gedurende het kunstrouteweekend worden hier de gratis routegids en aanvullende informatie verstrekt. De deelnemende locaties zijn op beide dagen tussen 12.00 en 18.00 uur te bezichtigen.

Hermine van Bers
Hermine van Bers
1 - 30 september 2018

Van 1 tot 30 september is het werk van de genomineerden van de Hermine van Bers Beeldende Kunstrpijs te zien. De genomineerden zijn Dimitar Genchev, Alexandra Hunts en Robbert Pauwels. De winnaar van de Hermine van Bers Beeldende Kunstprijs 2018 zal bekend gemaakt worden in het weekend van 22 september tijdens de opening van de Kunstroute Leiden, georganiseerd door Museum De Lakenhal.

Het werk van de drie genomineerden zal tijdens de Kunstroute gepresenteerd worden in Old School. De Hermine van Bers Beeldende Kunstprijs is bestemd voor een talentvolle kunstenaar die een directe relatie heeft met de stad Leiden en jonger is dan 36 jaar. De kunstprijs wordt jaarlijks uitgereikt, beurtelings in Leiden en in Maastricht, en bestaat uit een bedrag van 2500 euro en een penning, ontworpen door Lucie Leene. Hermine van Bers (1927-2006) is geboren in Maastricht. Later woonde en werkte zij in Leiden. De jury bestaat uit Connie van Driel (hoofd afdeling SD&A, Stroom Den Haag), Meta Knol (directeur Museum De Lakenhal), Sandrine van Noort (hoofd Kunstzaken LUMC), Emma van Noort (prijswinnaar in 2016) en Onno Schilstra (beeldend kunstenaar en docent KABK Den Haag).

Foto: Een eerder werk van Dimitar Genchev.

Expo Hans Zandvliet
Expo Hans Zandvliet
oktober 2018

Solo expositie Hans Zandvliet. Meer info volgt, neem alvast een kijkje op zijn instagram account.

JOODSE SCHOOL (’41-’43)
JOODSE SCHOOL (’41-’43)
20 APRIL t/m 27 MEI

EXPOSITIE  JOODSE LAGERE SCHOOL  

Op de laatste dag van de zomervakantie van 1941 kwam het bericht dat de joodse kinderen van niet meer welkom waren op de scholen waar ze tot dan toe op zaten. Op 27 november 1941 opende daarom de joodse lagere school haar deuren in het gebouw van Old School. De kinderen die in deze periode hier op school hebben gezeten staan centraal in deze expositie. 

De expositie is te zien t/m 6 mei 2018

Ter nagedachtenis aan Henny Adler, Lothar Günsberg, Hanna Sara Italie en vele anderen. 

Old School Film
Old School Film
Elke vrijdag, zaterdag en zondag

OLD SCHOOL FILM
Tijdens onze openingstijden draaien we geregeld films en documentaires in onze mini-bioscoop. Er is plaats voor vier personen. Kom langs om te zien welke films er draaien en reserveer meteen een plek in de kleinste bioscoop van Leiden.

hongerwinter – verhalen
hongerwinter – verhalen
22 april 2018

Een middag met verhalen over de Hongerwinter – Een pannetje soep van de gaarkeuken

Op zondagmiddag 22 april wordt een bijzondere middag gehouden over Leiden in de Tweede Wereldoorlog, aan de hand van beelden en persoonlijke verhalen over de Hongerwinter van ’40-’45. Ze geven ons een indruk van de meest benarde winter van de 20ste eeuw. De verhalen worden met elkaar verbonden door achtergrondverhalen over de manieren waarop de Leidenaren aan eten zijn gekomen. Veel mensen haalden hun eten bij de gaarkeukens, maar iedereen moest ook zo goed mogelijk voor zichzelf zorgen.

De middag wordt gepresenteerd door Pim van der Heiden en Alphons Siebelt.

Pim van der Heiden is multimediaal kunstenaar. De afgelopen jaren interviewde hij tientallen Leidenaren over hun herinneringen aan de oorlog. De geluidsopnamen van hun verhalen vormen de kern van de expositie Over Oorlog Gesproken, die op 4 mei in de Catharinafoyer van de Stadsgehoorzaal wordt geopend. Hij zal zijn project toelichten en een aantal verhalen laten horen.

Alphons Siebelt is historicus en schreef vier boeken en een aantal artikelen over Leiden in oorlogstijd. In maart verscheen zijn nieuwste boek: ‘Het is een raadsel waarvan de bevolking heeft geleefd. Leidse voedselvoorziening in de Hongerwinter’. Ook beheert hij de website www.leiden4045.nl. 

De middag vindt plaats op zondag 22 april, van 15:00 uur tot 17:00 uur in Old School aan het Pieterskerkhof 4A. De toegang is gratis, maar vanwege het beperkt aantal plaatsen wordt van bezoekers verwacht zich aan te melden.

Aanmelden kan via contact@leiden4045.nl of via Facebook: @leiden4045.

Borreltijd!
Borreltijd!
6 april 2018

Of het helemaal waar is weten we niet, maar er gaat een gerucht dat in deze school de docenten op vrijdagmiddag de schoolmelk en de automaatkoffie aan de wilgen hingen en een kratje pils op tafel zetten. Meester Peter pakte dan zijn gitaar en meester Erik haalde zijn platenkoffer uit zijn fietstas. En dan werd het me toch gezellig.

De eerste vrijdagmiddag van April doen we dat maar eens over. Mét meester Peter en meester Erik natuurlijk. Omdat het blij weer wordt en we het gezellig vinden als jullie er zijn. Eerste drankje is van ons. Van 16:00u tot 18:30u.

Nachtengeltjes
Nachtengeltjes
28 april 2018

Boekpresentatie van Nachtengeltjes en driehoekjes

Auteur: Dorian d’Oliveira

In de sprankelende novelle Nachtengeltjes en driehoekjes ontmoeten, na een jarenlange breuk, twee voormalige geliefden elkaar weer. Dit vieren ze door te gaan dineren in een restaurant waar ze vroeger vaak te gast waren. Kunst, wetenschap, literatuur, religie, hekserij en ook het leven zelve worden op luchtige toon besproken zonder ook maar een moment aan diepzinnigheid in te boeten. Na het diner besluiten ze nog eventjes hun oude stamkroeg te bezoeken. Daar lopen ze twee figuren tegen het lijf die toentertijd een ongewone rol speelden in hun relatie. Gaandeweg glijden de gewezen lovers steeds verder terug in het verleden. Het evangelie van het genot wordt met verve opnieuw gepredikt. Vreemd genoeg schemert wraakzucht hierbij enkele malen behoorlijk door. De felle gesprekken over het ware, het goede en het schone dreigen geregeld te ontaarden, hun liefde lijkt niettemin weer helemaal opgebloeid. Maar wat betekenen die raadselachtige toespelingen op Jayne Mansfield en de film The girl can’t help it?

GLUREN BIJ DE BUREN
GLUREN BIJ DE BUREN
11 maart 2018

Gluren bij de Buren is een huiskamerfestival dat plaatsvindt door alle wijken van Leiden. Het vloerkleed is het podium; de bank is de tribune. Per woonkamer treedt 1 act op die 3 keer een half uur speelt. Door de speciale looproutes kan je als bezoeker maximaal 7 optredens bijwonen. Gluren bij de Buren maakt de wijken in Leiden gezelliger en geeft lokale acts een podium.

JAZZ IN DE KAMER
JAZZ IN DE KAMER
15 maart 2018

Jazz in de kamer is een huiskamerfestival met 15 top jazzconcerten door de binnenstad van Leiden! Old School is één van die huiskamer locaties. Wil je een kaartje en zeker weten dat je bij ons terecht komt? Boek dan route 4!

GIOVANCA & RORY RONDE
WILD MAN CONSPIRACY FT. CHRIS CHEEK
KATRIEN KARIMOEN & RUZANA TSYMBALOVA

Kaartjes zijn hier te koop.

Jazz in de Kinderkamer
Jazz in de Kinderkamer
17 maart 2018

Jazz in de KinderKamer is het allereerste huiskamerfestival voor kinderen. Het festival heeft als doel om kinderen, in de leeftijd van 6 tot en met 12 jaar, al in aanraking te laten komen met verschillende stijlen jazz-muziek. Meer info volgt.

Sunshine Soldiers
Sunshine Soldiers
25 maart 2018

Zondag 25 maart 15:00
Try-outvoorstelling “Er kwamen twee soldaatjes aan” van The Sunshine Soldiers.

Een muziekvoorstelling voor iedereen tussen 4 en 100, met Nederlandstalige liedjes uit de oorlogstijd.

Het is 1940. Twee Naïve soldaten, Bob en Jo Zonneschijn, zingen over weemoed, liefde en verlangen en begeleiden zichzelf o.a. op ukelele, banjolele, gieter, mondharmonica en miniatuurtrompet.

Open Joodse Huizen
Open Joodse Huizen
4 mei 2018

Open Joodse Huizen is een programma van kleinschalige, particuliere herdenkingsbijeenkomsten, waarin herinneringen aan gebeurtenissen en mensen worden opgehaald.

In de beginjaren van de tweede wereldoorlog kregen de Joodse kinderen uit Leiden les in het gebouw van Old School. Op 4 mei 2018 geeft Leonard Kasteleyn een lezing over deze periode.

Borreltijd!
Borreltijd!
16 JUNI 2018

Een nieuwe Old School borreltijd. Kom langs voor een lekker biertje, een hapje of een dansje.

Voorafgaand aan de Old School borrel kan je kijken en luisteren naar Brommerdief. Dichters Martin Max Aart de Jong en Wibo Kosters treden samen met muzikant Bjorn van Rozen op in ons eigen Theater lokaal.

LISFE
LISFE
11, 12 & 13 mei

Leiden International Short Film Experience

Meer informatie volgt.

‘Paradise Lost: Desire and Dissent in Contemporary Art from Kashmir’
‘Paradise Lost: Desire and Dissent in Contemporary Art from Kashmir’
5-27 mei 2018

Modern South Asia Seminar in collaboration with Asian Modernities and Traditions
presents a first ever collaborative event with student-curators:

‘Paradise Lost: Desire and Dissent in Contemporary Art from Kashmir’

Opening: 7 May, 1700h
Location: Old School, Pieterskerkhof 4A, Leiden.

A brief note on the exhibition:
Depicted as either a ‘paradise on earth’ with its breathtaking natural beauty, or as a bone of contention between India and Pakistan, the Himalayan valley of Kashmir is barely ever talked about outside the trope of a disputed territory desired by both nation-states. The voices of the population living in the contested area caught between the two countries and their territorial and political ambitions have been largely ignored.
This exhibition sheds light on Kashmiri narratives by focusing on how artists engage with the history of the region and how they imagine and represent Indian administered Kashmir. The exhibition is motivated by the need to listen to Kashmiri voices and to break the silence that surround the military occupation of Kashmir, one of the world’s most heavily militarized areas. By displaying the works of painters, photographers, poets and cartoonists from different generations this exhibition explores how Kashmiris use art as a medium of dissent and as a way to bear witness and deal with political uncertainty in the Himalayan valley.
This exhibition will be accompanied by talks and film-screenings on civil rights activism, and the different forms of art, memory and resistance that have emerged from the valley of Kashmir.
The inauguration will be followed by a reception.

We look forward to welcoming you!

Als muren spreken
Als muren spreken
9 juni - 16 juli

Verhalen bij de Leidse muurgedichten

“100 Gedichten op de Leidse muren. Dat is het ideaal”, schreef de Leidse courant toen in 1992 het eerste muurgedicht werd aangebracht. Het zijn er inmiddels ruimschoots meer, en ze zijn door de stad in het hart gesloten. Het Taalmuseum en Stichting TEGEN-BEELD gingen op zoek naar verhalen achter de muurgedichten, samen met stadsfotograaf Patricia Nauta, theatermaker Erik Siebel, filmmaker Leendert Beekman en tientallen vrijwilligers. De beste verhalen zijn van 9 juni tot en met 16 juli te zien in deze tentoonstelling.