Archief

Als muren spreken
Als muren spreken
9 juni - 16 juli

Verhalen bij de Leidse muurgedichten

“100 Gedichten op de Leidse muren. Dat is het ideaal”, schreef de Leidse courant toen in 1992 het eerste muurgedicht werd aangebracht. Het zijn er inmiddels ruimschoots meer, en ze zijn door de stad in het hart gesloten. Het Taalmuseum en Stichting TEGEN-BEELD gingen op zoek naar verhalen achter de muurgedichten, samen met stadsfotograaf Patricia Nauta, theatermaker Erik Siebel, filmmaker Leendert Beekman en tientallen vrijwilligers. De beste verhalen zijn van 9 juni tot en met 16 juli te zien in deze tentoonstelling.

‘Paradise Lost: Desire and Dissent in Contemporary Art from Kashmir’
‘Paradise Lost: Desire and Dissent in Contemporary Art from Kashmir’
5-27 mei 2018

Modern South Asia Seminar in collaboration with Asian Modernities and Traditions
presents a first ever collaborative event with student-curators:

‘Paradise Lost: Desire and Dissent in Contemporary Art from Kashmir’

Opening: 7 May, 1700h
Location: Old School, Pieterskerkhof 4A, Leiden.

A brief note on the exhibition:
Depicted as either a ‘paradise on earth’ with its breathtaking natural beauty, or as a bone of contention between India and Pakistan, the Himalayan valley of Kashmir is barely ever talked about outside the trope of a disputed territory desired by both nation-states. The voices of the population living in the contested area caught between the two countries and their territorial and political ambitions have been largely ignored.
This exhibition sheds light on Kashmiri narratives by focusing on how artists engage with the history of the region and how they imagine and represent Indian administered Kashmir. The exhibition is motivated by the need to listen to Kashmiri voices and to break the silence that surround the military occupation of Kashmir, one of the world’s most heavily militarized areas. By displaying the works of painters, photographers, poets and cartoonists from different generations this exhibition explores how Kashmiris use art as a medium of dissent and as a way to bear witness and deal with political uncertainty in the Himalayan valley.
This exhibition will be accompanied by talks and film-screenings on civil rights activism, and the different forms of art, memory and resistance that have emerged from the valley of Kashmir.
The inauguration will be followed by a reception.

We look forward to welcoming you!

LISFE
LISFE
11, 12 & 13 mei

Leiden International Short Film Experience

Meer informatie volgt.

Borreltijd!
Borreltijd!
16 JUNI 2018

Een nieuwe Old School borreltijd. Kom langs voor een lekker biertje, een hapje of een dansje.

Voorafgaand aan de Old School borrel kan je kijken en luisteren naar Brommerdief. Dichters Martin Max Aart de Jong en Wibo Kosters treden samen met muzikant Bjorn van Rozen op in ons eigen Theater lokaal.

Open Joodse Huizen
Open Joodse Huizen
4 mei 2018

Open Joodse Huizen is een programma van kleinschalige, particuliere herdenkingsbijeenkomsten, waarin herinneringen aan gebeurtenissen en mensen worden opgehaald.

In de beginjaren van de tweede wereldoorlog kregen de Joodse kinderen uit Leiden les in het gebouw van Old School. Op 4 mei 2018 geeft Leonard Kasteleyn een lezing over deze periode.

Sunshine Soldiers
Sunshine Soldiers
25 maart 2018

Zondag 25 maart 15:00
Try-outvoorstelling “Er kwamen twee soldaatjes aan” van The Sunshine Soldiers.

Een muziekvoorstelling voor iedereen tussen 4 en 100, met Nederlandstalige liedjes uit de oorlogstijd.

Het is 1940. Twee Naïve soldaten, Bob en Jo Zonneschijn, zingen over weemoed, liefde en verlangen en begeleiden zichzelf o.a. op ukelele, banjolele, gieter, mondharmonica en miniatuurtrompet.

Jazz in de Kinderkamer
Jazz in de Kinderkamer
17 maart 2018

Jazz in de KinderKamer is het allereerste huiskamerfestival voor kinderen. Het festival heeft als doel om kinderen, in de leeftijd van 6 tot en met 12 jaar, al in aanraking te laten komen met verschillende stijlen jazz-muziek. Meer info volgt.

JAZZ IN DE KAMER
JAZZ IN DE KAMER
15 maart 2018

Jazz in de kamer is een huiskamerfestival met 15 top jazzconcerten door de binnenstad van Leiden! Old School is één van die huiskamer locaties. Wil je een kaartje en zeker weten dat je bij ons terecht komt? Boek dan route 4!

GIOVANCA & RORY RONDE
WILD MAN CONSPIRACY FT. CHRIS CHEEK
KATRIEN KARIMOEN & RUZANA TSYMBALOVA

Kaartjes zijn hier te koop.

GLUREN BIJ DE BUREN
GLUREN BIJ DE BUREN
11 maart 2018

Gluren bij de Buren is een huiskamerfestival dat plaatsvindt door alle wijken van Leiden. Het vloerkleed is het podium; de bank is de tribune. Per woonkamer treedt 1 act op die 3 keer een half uur speelt. Door de speciale looproutes kan je als bezoeker maximaal 7 optredens bijwonen. Gluren bij de Buren maakt de wijken in Leiden gezelliger en geeft lokale acts een podium.

Nachtengeltjes
Nachtengeltjes
28 april 2018

Boekpresentatie van Nachtengeltjes en driehoekjes

Auteur: Dorian d’Oliveira

In de sprankelende novelle Nachtengeltjes en driehoekjes ontmoeten, na een jarenlange breuk, twee voormalige geliefden elkaar weer. Dit vieren ze door te gaan dineren in een restaurant waar ze vroeger vaak te gast waren. Kunst, wetenschap, literatuur, religie, hekserij en ook het leven zelve worden op luchtige toon besproken zonder ook maar een moment aan diepzinnigheid in te boeten. Na het diner besluiten ze nog eventjes hun oude stamkroeg te bezoeken. Daar lopen ze twee figuren tegen het lijf die toentertijd een ongewone rol speelden in hun relatie. Gaandeweg glijden de gewezen lovers steeds verder terug in het verleden. Het evangelie van het genot wordt met verve opnieuw gepredikt. Vreemd genoeg schemert wraakzucht hierbij enkele malen behoorlijk door. De felle gesprekken over het ware, het goede en het schone dreigen geregeld te ontaarden, hun liefde lijkt niettemin weer helemaal opgebloeid. Maar wat betekenen die raadselachtige toespelingen op Jayne Mansfield en de film The girl can’t help it?

Borreltijd!
Borreltijd!
6 april 2018

Of het helemaal waar is weten we niet, maar er gaat een gerucht dat in deze school de docenten op vrijdagmiddag de schoolmelk en de automaatkoffie aan de wilgen hingen en een kratje pils op tafel zetten. Meester Peter pakte dan zijn gitaar en meester Erik haalde zijn platenkoffer uit zijn fietstas. En dan werd het me toch gezellig.

De eerste vrijdagmiddag van April doen we dat maar eens over. Mét meester Peter en meester Erik natuurlijk. Omdat het blij weer wordt en we het gezellig vinden als jullie er zijn. Eerste drankje is van ons. Van 16:00u tot 18:30u.

hongerwinter – verhalen
hongerwinter – verhalen
22 april 2018

Een middag met verhalen over de Hongerwinter – Een pannetje soep van de gaarkeuken

Op zondagmiddag 22 april wordt een bijzondere middag gehouden over Leiden in de Tweede Wereldoorlog, aan de hand van beelden en persoonlijke verhalen over de Hongerwinter van ’40-’45. Ze geven ons een indruk van de meest benarde winter van de 20ste eeuw. De verhalen worden met elkaar verbonden door achtergrondverhalen over de manieren waarop de Leidenaren aan eten zijn gekomen. Veel mensen haalden hun eten bij de gaarkeukens, maar iedereen moest ook zo goed mogelijk voor zichzelf zorgen.

De middag wordt gepresenteerd door Pim van der Heiden en Alphons Siebelt.

Pim van der Heiden is multimediaal kunstenaar. De afgelopen jaren interviewde hij tientallen Leidenaren over hun herinneringen aan de oorlog. De geluidsopnamen van hun verhalen vormen de kern van de expositie Over Oorlog Gesproken, die op 4 mei in de Catharinafoyer van de Stadsgehoorzaal wordt geopend. Hij zal zijn project toelichten en een aantal verhalen laten horen.

Alphons Siebelt is historicus en schreef vier boeken en een aantal artikelen over Leiden in oorlogstijd. In maart verscheen zijn nieuwste boek: ‘Het is een raadsel waarvan de bevolking heeft geleefd. Leidse voedselvoorziening in de Hongerwinter’. Ook beheert hij de website www.leiden4045.nl. 

De middag vindt plaats op zondag 22 april, van 15:00 uur tot 17:00 uur in Old School aan het Pieterskerkhof 4A. De toegang is gratis, maar vanwege het beperkt aantal plaatsen wordt van bezoekers verwacht zich aan te melden.

Aanmelden kan via contact@leiden4045.nl of via Facebook: @leiden4045.

Old School Film
Old School Film
Elke vrijdag, zaterdag en zondag

OLD SCHOOL FILM
Tijdens onze openingstijden draaien we geregeld films en documentaires in onze mini-bioscoop. Er is plaats voor vier personen. Kom langs om te zien welke films er draaien en reserveer meteen een plek in de kleinste bioscoop van Leiden.

JOODSE SCHOOL (’41-’43)
JOODSE SCHOOL (’41-’43)
20 APRIL t/m 27 MEI

EXPOSITIE  JOODSE LAGERE SCHOOL  

Op de laatste dag van de zomervakantie van 1941 kwam het bericht dat de joodse kinderen van niet meer welkom waren op de scholen waar ze tot dan toe op zaten. Op 27 november 1941 opende daarom de joodse lagere school haar deuren in het gebouw van Old School. De kinderen die in deze periode hier op school hebben gezeten staan centraal in deze expositie. 

De expositie is te zien t/m 6 mei 2018

Ter nagedachtenis aan Henny Adler, Lothar Günsberg, Hanna Sara Italie en vele anderen. 

Marian Wolfert
Marian Wolfert
Oktober 2018

Marian Wolfert schreef een boek, werkte als theatermaker en maakt nu foto’s. In haar werk speelt het alledaagse een grote rol. Kleuren en vormen leiden vaak tot sterk sferische beelden die lijken te raken aan een andere wereld, maar ook het concrete wordt gevangen in bijzondere impressies.

Expo Hans Zandvliet
Expo Hans Zandvliet
oktober 2018

Solo expositie Hans Zandvliet. Meer info volgt, neem alvast een kijkje op zijn instagram account.

Hermine van Bers
Hermine van Bers
1 - 30 september 2018

Van 1 tot 30 september is het werk van de genomineerden van de Hermine van Bers Beeldende Kunstrpijs te zien. De genomineerden zijn Dimitar Genchev, Alexandra Hunts en Robbert Pauwels. De winnaar van de Hermine van Bers Beeldende Kunstprijs 2018 zal bekend gemaakt worden in het weekend van 22 september tijdens de opening van de Kunstroute Leiden, georganiseerd door Museum De Lakenhal.

Het werk van de drie genomineerden zal tijdens de Kunstroute gepresenteerd worden in Old School. De Hermine van Bers Beeldende Kunstprijs is bestemd voor een talentvolle kunstenaar die een directe relatie heeft met de stad Leiden en jonger is dan 36 jaar. De kunstprijs wordt jaarlijks uitgereikt, beurtelings in Leiden en in Maastricht, en bestaat uit een bedrag van 2500 euro en een penning, ontworpen door Lucie Leene. Hermine van Bers (1927-2006) is geboren in Maastricht. Later woonde en werkte zij in Leiden. De jury bestaat uit Connie van Driel (hoofd afdeling SD&A, Stroom Den Haag), Meta Knol (directeur Museum De Lakenhal), Sandrine van Noort (hoofd Kunstzaken LUMC), Emma van Noort (prijswinnaar in 2016) en Onno Schilstra (beeldend kunstenaar en docent KABK Den Haag).

Foto: Een eerder werk van Dimitar Genchev.

Kunstroute 2018
Kunstroute 2018
22 & 23 september 2018

Museum De Lakenhal organiseert de Kunstroute om Leidse kunstenaars de gelegenheid te geven zich te presenteren aan een groot publiek. De ateliers, galeries en kunstenaarsinitiatieven vormen een levendige, laagdrempelige, omgeving waar jong en oud op af komt. Het is ieder jaar weer een bijzondere ervaring om in de ateliers het werkproces van de kunstenaars direct te kunnen volgen. De Kunstroute biedt ook een unieke gelegenheid om in het atelier direct werk van de betrokken kunstenaars aan te kopen.

Old School is dit jaar de centrale locatie van de route. Gedurende het kunstrouteweekend worden hier de gratis routegids en aanvullende informatie verstrekt. De deelnemende locaties zijn op beide dagen tussen 12.00 en 18.00 uur te bezichtigen.

BIGGG!
BIGGG!
26 augustus 2018

Het BIGGG Smallband Festival 2018. Verfijnde muziek op verfijnde plekken in de Leidse Pieterswijk. In ons theaterlokaal hoor je zanger, gitarist, componist Wim Helder. Hij zingt en speelt op zijn gitaar Nederlandstalige liedjes en doet dat samen met Erik Helder (Toetsen), Brigit Holthuizen (Alt-viool). Ook bij ons; Lanyok. Dit folkloristisch trio speelt repertoire met invloeden uit de Balkan en zigeunermuziek. Sfeervol, virtuoos en met passie uitgevoerd. Musici: Marjolijn Mellema (viool), Moniek Bollen (accordeon) & Pit Hermans (cimbaal). Koop [klik] hier je ticket voor alle optredens door de hele wijk!

VAKANTIE
VAKANTIE
16 juli - 23 augustus

We zijn er even tussenuit. We zijn 24 augustus weer terug. Fijne zomer.

The Body as Tool
The Body as Tool
24-26 Augustus

Het lichaam als gereedschap. Beeldend werk van Claartje van Tongeren te zien in Old School. Naast de tentoonstelling worden er drie yogaworkshops aangeboden, toegankelijk voor iedereen:

zaterdag 25 augustus van 14:00 -15:00 u Iyengar yoga

zondag 26 augustus van 10:30 – 11:30 u Yoga Nidra Meditatie

van 13:00 – 14:00 u Iyengar yoga

Het werk van Claartje van Tongeren kent een relatie met lichaamsbewustzijn en tactiliteit. Om het lichaamsbewustzijn te verhogen worden er yogaworkshops aangeboden. Tijdens de workshop Yoga Nidra Meditatie, luister, observeer en voel je terwijl je ontspannen ligt. Je wordt gevraagd om waar te nemen zonder te reageren op de voortdurende verandering in je lichaam en geest. Deze meditatie leidt tot gelijkmoedigheid, stabiliteit en compassie.

De Iyengar yoga workshops zijn fysiek uitdagender. Yoga ervaring is echter niet noodzakelijk. Draag voor deelname aan een workshop makkelijk zittende kleding, matjes zijn aanwezig. De tentoonstelling is vanzelfsprekend ook te bezichtigen zonder deelname aan een van de workshops.

De Automatiek
De Automatiek
30 november 2018

De Automatiek lanceert haar table d’hote in en met Old School Leiden. Op Vrijdag 30 november 2018 vanaf 19:00 kun je in een ongedwongen sfeer aanschuiven, tafelen en ontmoeten. Lange tafels gevuld met een diversiteit aan gerechten. Krakers van vinyl op de achtergrond. Minder is het niet. Meer wordt het vanzelf.

Aanvang: Inloop en borrel vanaf 17.00 uur, start diner rond 19.00 uur
Kosten: Euro 25,- excl. drankjes

Reserveer snel via deautomatiek@gmail.com
Gelieve bij reservering dieeteisen te vermelden.

Tegenlicht meet up
Tegenlicht meet up
14 november 2018

Tegenlicht komt nu ook naar Leiden. Praat jij mee over belangrijke maatschappelijke vraagstukken. Op woensdag 14 november praten we over algoritme.

Of je een baan krijgt of een hypotheek, wie er vervroegd wordt vrijgelaten uit de gevangenis: algoritmes bepalen steeds vaker de grote beslissingen in ons leven. Want algoritmes zijn sneller en efficiënter dan mensen. Maar nemen ze ook altijd betere beslissingen? En hoe ziet een samenleving eruit waarin we gestuurd worden door big data en computercode?

Canal Cups
Canal Cups
30 dec - 20 jan

Opening: Zaterdag 29 december, 16:00u
Expositie: Zondag 30 december – Zondag 20 januari

Duizenden plastic wegwerpbekers visten drie biologiestudenten uit de grachten na het Leids Ontzet. De laatste 1000 vonden ze op slechts 800 meter gracht en namen ze mee. Stuk voor stuk werden deze gefotografeerd. Totdat de Gemeente Leiden volledig overstapt op herbruikbare statiegeldbekers, plaatsen de biologen elke dag een grachtenbeker op de @CanalCups Instagram. Zo vragen ze aandacht voor dit probleem én spreken ze de betrokken partijen aan om een eind te maken aan deze stroom plastic naar zee.

GOOD CUP/BAD CUP EXPO
De galerie Old School staat tijdens deze expo volledig in het teken van ‘oud en nieuw.’ Ontmoet de 1000 Leidse grachtenbekers op één muur, ontdek de gevaren van plastic op het milieu, drink uit een ecobeker en kom zelf in actie! Samen zorgen we ervoor dat Leiden de komende 3 oktober niet alleen bevrijd is van de Spanjaarden maar ook van de de plastic wegwerpbekers.

ACTIVITEITEN
Tijdens de expo zijn er verschillende lezingen, activiteiten en filmvertoningen en kan je kennis maken met levende grachtdieren! Als je de smaak te pakken hebt trek dan ook zelf de stad in met een grijper en een vuilniszak, te voet of te kano. Voor updates, check Facebook of www.canalcups.com.

Dagelijkse bekers vind je op www.instagram.com/canalcups
Deze expositie is mede mogelijk gemaakt door Awesome Foundation Leiden en Old School.

Zhang Yueran – Interview
Zhang Yueran – Interview
2 mei 2019

Dit jaar is Zhang Yueran gastschrijfster van het Confucius Instituut van de Universiteit Leiden. Zhang Yueran (Jinan, 1982) is een van de invloedrijkste jonge schrijvers in China. Ze begon op haar veertiende met schrijven en publiceerde in de jaren daarna in toonaangevende Chinese literaire tijdschriften. Sindsdien heeft ze verschillende verhalenbundels en romans gepubliceerd, waaronder de bundel Tien liefdes en de roman Cocon. Veel van haar verhalen zijn sprookjesachtig en surrealistisch, maar haken tegelijk aan bij (duistere kanten van) de dagelijkse realiteit.
In samenwerking met uitgeverij De Geus laat het Confucius Instituut Tien liefdes vertalen. De verhalen in de bundel worden vertaald door acht sinologen, beginnende en meer ervaren, onder redactie van Annelous Stiggelbout. De bundel verschijnt in september bij De Geus.
Bovendien komt Zhang Yueran naar Leiden voor een optreden bij Old School, met een interview door Annelous Stiggelbout (Chinees-Nederlands getolkt). Daarnaast zal Zhang de vertalers van haar bundel ontmoeten, zodat die met haar in gesprek kunnen over haar werk en zijn Nederlandse editie.
Zhang Yueran geïnterviewd door Annelous Stiggelbout

Datum en tijd: 2 mei 2019, inloop vanaf 19:30, aanvang programma 20:00 Taal: Chinees (Mandarijn) en Nederlands Toegang vrij, met voor iedereen een gratis consumptie

Beeld Beweegt
Beeld Beweegt
1 mei - 2 juni

Beeld Beweegt – Koen de Vries en Studio Heute

Wat vertelt een kunstwerk? Wat is de bedoeling van de kunstenaar? Voel je iets als je er naar kijkt? Koen de Vries (1966), beeldhouwer te Leiden, onderzoekt in deze interactieve expositie ‘Beeld Beweegt’ verschillende vormen om zijn werk over te brengen door dynamiek, theater en muziek toe te voegen aan zijn beelden. Bewegen ze? Praten ze terug?

Deze expositie is te zien van 1 mei tot 2 juni te zien op vrijdag, zaterdag en zondag van 11.00 tot 18.00 en tijdens de Museumnacht op 18 mei.

www.koendevries.nl

De Jonge Rembrandt
De Jonge Rembrandt
18 - 28 april

Expositie Basisschool De Meerpaal – 18 april tot 28 april

Ter gelegenheid van het 350ste sterfjaar van Rembrandt van Rijn organiseert openbare basisschool De Meerpaal het project Rembrandt en de gouden eeuw. Een project vol activiteiten in het teken van deze grote meester uit Leiden.

Project Rembrandt zal uitmonden in een expositie met werk van alle leerlingen. Donderdag 18 april om 17.30 uur zal de expositie feestelijk geopend worden door burgemeester Lenferink.

goed eten
goed eten
16 MRT

Goed eten kun je op drie manieren. Lekker eten, Gezond eten (je krijgt er energie van) en rekening houdend met de planeet. Op 16 maart organiseren Wolf Weber (A Cook) en Old School een diner waarbij Goed en Lekker gegeten wordt. Het is een sharing dinner, zo kunnen we het tijdens het eten ook nog eens hebben over ‘goed eten’. Uiteraard zijn er door de chef geselecteerde bijpassende wijnen te verkrijgen.

Wil je mee eten? Geef je dan even op via post@oldschoolleiden.nl, of loop even binnen. Ook vegan, laat dan van tevoren even weten.

Prijs p.p. € 27,50 (excl. wijn)
Aanvang 17:30 uur
Pieterskerkhof 4a, Leiden

Emma van Noort
Emma van Noort
15 MRT - 14 APR

Emma van Noort maakt installaties die een dialoog vormen tussen ruimte, het werk zelf en de toeschouwer. Door vervreemding van het alledaagse creëert ze op subtiele manier een nieuwe omgeving. “Ik ontleed een onderwerp waarna ik de fragmenten opnieuw rangschik. Ik wil opties blootleggen zonder hier een conclusie aan te verbinden zodat er ruimte ontstaat voor het onderzoek van de toeschouwer. Met mijn werk wil ik een moment van rust en stilte creëren om ruimte te maken voor gedachten.
Ik zoek mijn inspiratie opzettelijk dichtbij, omdat ik mensen bewust wil maken van wat er te ontdekken is in onze directe omgeving. Dit is de rede dat mijn werk doorgaans locatiegebonden is.
Door verstilde beelden te maken naar aanleiding van wat ik om mij heen zie, wil ik een tegengeluid geven aan de drukke wereld om ons heen. Mijn werken zijn daarmee een stil protest tegen het gejaagde van alledag.”

Stempel maken met linoleum
Stempel maken met linoleum
3 maart 2019

Stempel maken met linoleum
Door Arjenne Fakkel en Nicole Carvajal

Bij de techniek van linosnede maak je een ontwerp waarbij je de lijnen van de tekening weggutst of ze juist laten staan en alles eromheen weggutst. Vervolgens leer je met inkt een afdruk te maken d.m.v. hoogdruk.

Voor aanmeldingen en vragen stuur een mailtje naar Arjenne Fakkel (arjenne.fakkel@online.nl). Graag opgeven voor 1 maart.

Materiaalkosten: 10 euro p.p.
Locatie: Pieterskerkhof 4a Leiden
Datum: 3 maart 14u – 16u

Voor aanmeldingen en vragen contact Arjenne Fakkel: (arjenne.fakkel@online.nl). Graag opgeven voor 1 maart.
De workshop maakt onderdeel uit van de expositie van Arjenne Fakkel en Nicole Carvajal Manieu die van 15 februari tot 10 maart te zien is in Old School.

Workshop Tekenen met Houtskool
Workshop Tekenen met Houtskool
24 februari 2019

Tekenen met Houtskool (alle leeftijden)
Door Arjenne Fakkel & Nicole Carvajal

Workshop 1: 14.00 – 15.30 uur [VOL]
Workshop 2: 16.00 – 17.30 uur

Het klassiek schetsen van opgezette vogels. Met houtskool en kneedgum leer je van donker naar licht te werken.

Omdat de eerste workshop van 14.00 – 15.30 vol zit hebben we een tweede workshop toegevoegd van 16.00 – 17.30. Hier kan je je nog voor 22 februari voor aanmelden via Arjenne Fakkel (arjenne.fakkel@online.nl).

Materiaalkosten: 5 euro p.p.
Locatie: Pieterskerkhof 4a Leiden

Deze workshop is onderdeel van de Expositie van Arjenne Fakkel en Nicole Carvajal Manieu die van 14 februari tot 10 maart te zien is in Old School.

Arjenne Fakkel | Nicole Carvajal
Arjenne Fakkel | Nicole Carvajal
15 febr - 10 maart

Expositie Tekenend

Arjenne Fakkel en Nicole Carvajal stellen een expositie samen van tekeningen, schetsen en schilderijen. Tekenend.

De opening van de expositie is op 15 februari van 17 – 19 uur.
Op 24 februari en 4 maart zijn er workshops in het kader van de expositie.

Door Leydsche Ogen
Door Leydsche Ogen
diverse data

Vanaf dinsdag 5 februari zal historicus Vincent van Zuilen in tien afleveringen de geschiedenis van Leiden in periode van Opstand en Reformatie, Gouden Eeuw en Pruikentijd (ca 1500-1800) op levendige wijze ten gehore brengen. Aan de hand van tien maatschappelijke thema’s krijgt u een goed gedocumenteerd en verrassend divers totaalbeeld van de Leidse geschiedenis en het dagdagelijkse leven in de grote stad door de ogen van bekende en onbekende Leidenaren.

  • 5 februari – Politiek
  • 19 februari – Oorlog
  • 5 maart – Religie
  • 19 maart – Zorg
  • 2 april – Kroeg
  • 16 april – Misdaad
  • 30 april – Drukwerk
  • 14 mei – Gelukszoekers
  • 28 mei – VOC
  • 11 juni – Vrouwen

Inloop vanaf 19.15. De lezingen beginnen om 19.45 stipt.
Tickets zijn 10 euro en verkrijgbaar aan de deur. Reserveren is niet verplicht maar aanbevolen. U kunt uw kaarten reserveren via de facebookpagina of via info@dekennisproeverij.nl
Wilt u zich aanmelden voor de gehele reeks of een blok van 5 lezingen naar keuze, informeer dan in uw e-mail naar de tijdelijke aanbieding voor vroege boekers (tot 1 februari).

 

Expo Albert Roskam
Expo Albert Roskam
7 - 16 juni

Albert Roskam streeft schoonheid na. Vaak vindt hij die in complexiteit, soms ook in eenvoud.

“In de periode 2012 – 2019 werkte ik aan een aantal series die deels parallel liepen. Deze series komen voort uit mijn belangstelling voor de tegenstelling objectiviteit/spelregels tegenover subjectiviteit/intuïtie/speelruimte als leidend principe bij het maken van kunst. Bekijk je de kunst van de laatste zeventig jaar vanuit die tegenstelling, dan bevindt het werk van Jackson Pollock zich op het ene uiterste (willekeur, intuïtie) en dat van Sol LeWitt op het andere (regelmaat, berekening).

Mijn werk is (bijna) steeds gebaseerd op die tegenstelling regelmaat – willekeur. Zo ook de twee series die hier worden getoond: ‘Veelkleurigheid en structuur’ en ‘Gaten in een structuur in RGB’.

In ‘Veelkleurigheid en structuur’ (2012 – 2019) vertegenwoordigt de (raster)structuur de spelregel en de veelkleurigheid biedt de speelruimte.
In ‘Gaten in een structuur in RGB’ ( 2018 – 2019) is de veelkleurigheid beperkt tot rood, groen en blauw, de kleuren die gebruikt worden voor de additieve kleurmenging van een beeldscherm. De plaats en de grootte van de gaten zijn intuïtief bepaald.

Als esthetische sensatie een doel is van kunst (naast andere doelen), dan levert het ene uitgangspunt, intuïtie, niet per definitie meer genoegen op dan het andere, berekening. Toch is de ‘rechtvaardiging’ van de intuïtieve manier van werken totaal anders dan wanneer er spelregels aan ten grondslag liggen. Intuïtie hoef je niet te verdedigen, spelregels zijn controleerbaar.

Mij interesseert het moment waarop de regelmaat buiten zichzelf treedt, als gevolg van de gekozen structuur of van mijn intuïtieve ingrepen.

Tenslotte:
“Male Maler, rede nicht’, zoals Max Beckmann schijnt te hebben gezegd.”

 

Food for Thought
Food for Thought
8, 9 en 14 juni 2019

KOM LUNCHEN IN OLD SCHOOL

Om geld in te zamelen voor de Nacht van de Vluchteling kun je komende weekenden op verschillende plekken in Leiden lunchen tijdens de Pop-up Restaurant Route. Bijvoorbeeld bij ons op 8, 9 en 14 juni tussen 12 en 15 uur.

Wat dat kost? Mag je zelf weten! Donatie naar eigen inzicht, mooi toch? Reserveren hoeft niet, maar als je zeker wilt zijn van een plek is dat wel handig! Kan via http://bit.ly/RESERVERENFoodForThoughtDiner

 

https://www.nachtvandevluchteling.nl/actie/gebke-van-gaal/updates/9087-schema-food-for-thought-pop-up-restaurant-route-leiden?fbclid=IwAR16bEOvDk_dKNrI9tidW4aLK2NVjpI2pZpmPWvDhEbWt0hZtcib9IP08fU

TED-ish talks
TED-ish talks
12 juli

“Hoe werkt een algoritme? Waarom zingen vogels, en wat weten we eigenlijk over Chinees? 12 juli wordt er een TED-achtige avond georganiseerd in Old School, waar we elkaar mooie verhalen kunnen vertellen en nieuwe dingen leren. Voor iedereen die wat wil leren, of wat te vertellen heeft. Ben je erbij? Leuk! Entree is gratis, maar vergeet je vooral niet op ‘aanwezig’ te zetten op de facebookpagina van het evenement [klik hier] Tot dan!”

TELL me more
TELL me more
11 juli
“Tell Me More goes Old School”
Play it cool, that’s the old school... ‘cos just before school is out for the summer we have one special Tell Me More storytelling evening. One where we start in Theater De Generator with seeing a story being told through movement. After that all of us take an easy stroll along the streets of Leiden while listening to old stories about the city. And then we arrive at “Old School”, literary the old school building at Pieterskerkhof. In this historical building we watch and listen to amazing performances, share stories and connect through play. So after all that, we all walk back to Theater de Generator, inhaling the summer smells and enjoying another story, like in the good old times. Come to the Tell Me More storytelling evening on July 11th to hear stories and listen to music from local performers.

The host of the evening is Oriana van der Sande, organizer of the evening.

There will be personal stories, true stories, stories with meaning, tales. Make yourself comfortable and get into this new world of stories.

When: Friday July 11, 2019, 19:30 hrs

Location:
Theater De Generator, Middelstegracht 36, Leiden

Tickets:
13,30 euro – Order your tickets here!

Expo ‘Kijk mij nou!’
Expo ‘Kijk mij nou!’
21 juni - 14 juli

Theolieke Smit (Leiden, 1959) maakt installaties en beeldend werk. Haar werk is maatschappelijk en sociaal geëngageerd. In 2019 bestaat ze zelf 60 jaar, waarvan 20 jaar als kunstenaar. Ook haar Werkstudio Kunstproef bestaat 10 jaar. Een overzicht van haar werk is nu te zien in de persoonlijke expositie ‘Kijk mij nou’ (21 juni t/m 14 juli).

KIESRECHTFESTIVAL
KIESRECHTFESTIVAL
29 september 2019

Samen onze democratie vieren

In 2019 is het 100 jaar geleden dat vrouwen mochten stemmen en we dus echt algemeen kiesrecht hebben in Nederland. Na een succesvolle editie in 2017 organiseert Stichting het Collectief dit jaar weer het Kiesrechtfestival. Het idee van het festival is ooit ontstaan vanuit de gedachte dat het belangrijk is stil te staan bij momenten uit de geschiedenis. En dat de democratie ook wel een feestje waard is. De democratie is van iedereen en dat betekent dus ook dat we er met zijn allen over nadenken. 

Het Kiesrechtfestival is niet verbonden aan een politieke stroming of ideologie en wordt vrijwillig georganiseerd door Lisa de Bruijn, Emma Lucas en Senna Maatoug.

PUNT – JOS AGASI
PUNT – JOS AGASI
6 - 28 september 2019

De expositie in Old School in de maand september staat in het teken van licht en donker. De audiovisuele installatie ‘PUNT’ van Jos Agasi maakt onderdeel uit van deze expositie.

 

PUNT.

Punten en stippen zijn voor Jos vaak beginmateriaal voor animaties die hij maakt. Stippen als elementaire deeltjes verwijzen alleen naar zichzelf en naar de onderlinge relatie die ze aangaan als ze samen in beweging komen. In de installatie PUNT neemt hij je mee in zijn wereld, waarin hij wil loskomen van beelden, ruimte en tijd. Stap binnen en ervaar dit werk.

– –

Jos Agasi is autodidact grafisch vormgever en videokunstenaar. Hij werkt onder andere in collectief Blauwe Uur op de meest uiteenlopende plekken, waar hij audiovisuele ervaringen maakt met videoprojecties. Hij maakt daarvoor motion graphics, animaties – vaak abstract – waarmee een plek verandert en het publiek wordt meegenomen in een nieuwe poëtische wereld. Met Blauwe Uur maakte hij werk voor onder andere Grasnapolsky Festival, Musis Arnhem, Concertgebouw, Van Gogh Museum, Schemerstad, Nacht van Ontdekkingen, Into The Great Wide Open en Amsterdam Light Festival.

ACHTER HET RAAM – MARK FLIPSE
ACHTER HET RAAM – MARK FLIPSE
tot eind oktober

Expositie ‘Achter het Raam’ van Mark Flipse

Wat zie ik daar nou eigenlijk? Ja, daarvoor moet je wel even met je neus tegen het raam gaan staan. Bij Old School dan. Speciaal voor de raampjes daar heeft Mark een serie lichtfilters gemaakt. Aan de basis daarvan liggen weggooi- en weggeefmaterialen en allerlei afdankertjes. Van binnenuit verlicht schijnen ze als nooit tevoren. Vooral ’s-avonds bekijken natuurlijk!

A QUITE SERIOUS JOKE
A QUITE SERIOUS JOKE
16 aug - 1 sep

Benjamin Pompe (Leiden, 1997) is interested in various forms of art. With a basis in drawing and painting he has now branched out into music, video and photography. He draws on his international background, having lived in various countries from the tropics to the nordics. He is currently enrolled in the University of the Arts in Utrecht.

A QUITE SERIOUS JOKE is an exhibition split into two parts. A video piece and a closely connected picture series, which have as common themes contradiction, contrast and inadequacy.

MINI POPUP MUSEUMZANGERES ZONDER NAAM
MINI POPUP MUSEUMZANGERES ZONDER NAAM
2 aug - 1 sept

Op 5 augustus zou de Zangeres Zonder Naam, Mary Servaes-Bey 100 jaar geworden zijn. De geboren Leidse. die de bijnaam Koningin van het Levenslied kreeg, werd een levende legende.

In één van de lokalen van Old School is een bescheiden expositie over de Koningin van het Levenslied ingericht. Je kunt foto’s bekijken, een plaatje draaien en het pronkstuk van de expositie is een van haar zelfgemaakte jurken die ze tijdens een optreden gedragen heeft.

We vieren haar verjaardag samen met Erfgoed Leiden met het openbaar maken van haar geboorteakte. In het pop-up museum in Old School van 2 augustus tot 1 september zie je veel foto’s uit haar Leidse periode die zo tekenend was voor de rest van haar leven.

NVO: LEZING & VR REMBRANDT GEBOORTEHUIS
NVO: LEZING & VR REMBRANDT GEBOORTEHUIS
21 september 2019

Tijdens de Nacht van Ontdekkingen vertelt Erfgoed Leiden bij ons in Old School over de totstandkoming van de virtuele reconstructie van het geboortehuis van Rembrandt.

Wil je het huis virtueel zien en ons onderzoek naar de locatie en vorm uitgelegd krijgen in een kwartier?

Kom dan naar de Nacht van Ontdekkingen op zaterdag 21 september. Elke uur presenteert Erfgoed Leiden he onderzoek en kan je door een VR-bril de reconstructie van het Rembrandts geboortehuis bekijken.

Tijden:
19.00 uur
20.00 uur
21.00 uur
22.00 uur
23.00 uur

Meer info over het programma staat op de website van Nacht van Ontdekkingen.

OVERVLOED
OVERVLOED
21 september 2019 - 21.00 tot 23.00

Tijdens de Nacht van Ontdekkingen is de installatie ‘Overvloed’ die Jos Agasi in samenwerking met Old School maakte te zien. De installatie is geïnspireerd op de branding op het zwarte strand van Reynisdrangar bij Vik in IJsland op donderdag 16 mei 2019 tussen 10.47 en 10.56 uur. Sop.

De installatie bestaande uit de de branding op het zwarte strand van Reynisdrangar bij Vik in IJsland is van 21.00 tot 23.00 uur te zien vanaf het Pieterskerkplein. 

 

Installatie van Jos Agasi en Old School.

Er kwamen twee soldaatjes aan
Er kwamen twee soldaatjes aan
2 november 15:00 uur

Zaterdag 2 november om 15:00 is de muzikale voorstelling ‘Er kwamen twee soldaatjes aan’ bij ons te zien.

De voorstelling gaat over de naïeve soldaten Bob en Jo in hun kampementje tijdens de Tweede Wereldoorlog. Kameraadschap, weemoed en irritaties wisselen elkaar af. Dan belt Prins Bernhard…

De voorstelling is speciaal gemaakt om alle generaties samen te brengen, dus iedereen tussen 4 en 100+ is welkom. Alle muziek wordt live door de twee spelers (Robbert Recourt en Joost de Venster) gespeeld met o.a. banjolele, gieter, miniatuurtrompet, zeepdoosje en (tabaks)pijp.

De voorstelling is een initiatief van de Stichting Sunshine Society, die muzikale bezoeken verzorgt aan ouderen met dementie (o.a. in verpleeghuizen).

De entree is gratis (even reserveren is fijn), men kan een vrijwillige bijdrage aan de stichting doneren.

Astrid Vlasman
Astrid Vlasman
1 nov - 1 dec

De hele maand november is het recente werk van Astrid Vlasman te zien bij Old School in Leiden. De opening met een performance van Klaas Bolhuis/Ketel Haezer en een praatje van Resi van der Ploeg (projectleider kunstroute Leiden) is om zondag 3 november om 2 uur.

Speelgoed Rommelmarkt
Speelgoed Rommelmarkt
30 november 2019
Zoek je nog naar een leuk kado voor de feestdagen? Kom op zaterdagmiddag 30 november tweedehands winkelen bij onze knusse speelgoed rommelmarkt en/of doneer je niet langer bruikbare speelgoed voor het goede doel!
De opbrengst van de verkoop op deze dag, gaat naar het planten van bomen op Curaçao.
Locatie: Old School, Pieterskerkhof 4a Leiden
Verkoop: 12 – 16 uur.
Inbreng van speelgoed: Breng van te voren je speelgoed in. Dit kan vanaf 22 november op vrijdag, zaterdag en zondag van 11 tot 18 uur.