AGENDA

Door Leydsche Ogen
Door Leydsche Ogen
diverse data

Vanaf dinsdag 5 februari zal historicus Vincent van Zuilen in tien afleveringen de geschiedenis van Leiden in periode van Opstand en Reformatie, Gouden Eeuw en Pruikentijd (ca 1500-1800) op levendige wijze ten gehore brengen. Aan de hand van tien maatschappelijke thema’s krijgt u een goed gedocumenteerd en verrassend divers totaalbeeld van de Leidse geschiedenis en het dagdagelijkse leven in de grote stad door de ogen van bekende en onbekende Leidenaren.

  • 5 februari – Politiek
  • 19 februari – Oorlog
  • 5 maart – Religie
  • 19 maart – Zorg
  • 2 april – Kroeg
  • 16 april – Misdaad
  • 30 april – Drukwerk
  • 14 mei – Gelukszoekers
  • 28 mei – VOC
  • 11 juni – Vrouwen

Inloop vanaf 19.15. De lezingen beginnen om 19.45 stipt.
Tickets zijn 10 euro en verkrijgbaar aan de deur. Reserveren is niet verplicht maar aanbevolen. U kunt uw kaarten reserveren via de facebookpagina of via info@dekennisproeverij.nl
Wilt u zich aanmelden voor de gehele reeks of een blok van 5 lezingen naar keuze, informeer dan in uw e-mail naar de tijdelijke aanbieding voor vroege boekers (tot 1 februari).

 

De Jonge Rembrandt
De Jonge Rembrandt
18 - 28 april

Expositie Basisschool De Meerpaal – 18 april tot 28 april

Ter gelegenheid van het 350ste sterfjaar van Rembrandt van Rijn organiseert openbare basisschool De Meerpaal het project Rembrandt en de gouden eeuw. Een project vol activiteiten in het teken van deze grote meester uit Leiden.

Project Rembrandt zal uitmonden in een expositie met werk van alle leerlingen. Donderdag 18 april om 17.30 uur zal de expositie feestelijk geopend worden door burgemeester Lenferink.

Beeld Beweegt
Beeld Beweegt
1 mei - 2 juni

Beeld Beweegt – Koen de Vries en Studio Heute

Wat vertelt een kunstwerk? Wat is de bedoeling van de kunstenaar? Voel je iets als je er naar kijkt? Koen de Vries (1966), beeldhouwer te Leiden, onderzoekt in deze interactieve expositie ‘Beeld Beweegt’ verschillende vormen om zijn werk over te brengen door dynamiek, theater en muziek toe te voegen aan zijn beelden. Bewegen ze? Praten ze terug?

Deze expositie is te zien van 1 mei tot 2 juni te zien op vrijdag, zaterdag en zondag van 11.00 tot 18.00 en tijdens de Museumnacht op 18 mei.

www.koendevries.nl

Zhang Yueran – Interview
Zhang Yueran – Interview
2 mei 2019

Dit jaar is Zhang Yueran gastschrijfster van het Confucius Instituut van de Universiteit Leiden. Zhang Yueran (Jinan, 1982) is een van de invloedrijkste jonge schrijvers in China. Ze begon op haar veertiende met schrijven en publiceerde in de jaren daarna in toonaangevende Chinese literaire tijdschriften. Sindsdien heeft ze verschillende verhalenbundels en romans gepubliceerd, waaronder de bundel Tien liefdes en de roman Cocon. Veel van haar verhalen zijn sprookjesachtig en surrealistisch, maar haken tegelijk aan bij (duistere kanten van) de dagelijkse realiteit.
In samenwerking met uitgeverij De Geus laat het Confucius Instituut Tien liefdes vertalen. De verhalen in de bundel worden vertaald door acht sinologen, beginnende en meer ervaren, onder redactie van Annelous Stiggelbout. De bundel verschijnt in september bij De Geus.
Bovendien komt Zhang Yueran naar Leiden voor een optreden bij Old School, met een interview door Annelous Stiggelbout (Chinees-Nederlands getolkt). Daarnaast zal Zhang de vertalers van haar bundel ontmoeten, zodat die met haar in gesprek kunnen over haar werk en zijn Nederlandse editie.
Zhang Yueran geïnterviewd door Annelous Stiggelbout

Datum en tijd: 2 mei 2019, inloop vanaf 19:30, aanvang programma 20:00 Taal: Chinees (Mandarijn) en Nederlands Toegang vrij, met voor iedereen een gratis consumptie

Archief