Archief

Tegenlicht meet up
Tegenlicht meet up
14 november 2018

Tegenlicht komt nu ook naar Leiden. Praat jij mee over belangrijke maatschappelijke vraagstukken. Op woensdag 14 november praten we over algoritme.

Of je een baan krijgt of een hypotheek, wie er vervroegd wordt vrijgelaten uit de gevangenis: algoritmes bepalen steeds vaker de grote beslissingen in ons leven. Want algoritmes zijn sneller en efficiënter dan mensen. Maar nemen ze ook altijd betere beslissingen? En hoe ziet een samenleving eruit waarin we gestuurd worden door big data en computercode?

De Automatiek
De Automatiek
30 november 2018

De Automatiek lanceert haar table d’hote in en met Old School Leiden. Op Vrijdag 30 november 2018 vanaf 19:00 kun je in een ongedwongen sfeer aanschuiven, tafelen en ontmoeten. Lange tafels gevuld met een diversiteit aan gerechten. Krakers van vinyl op de achtergrond. Minder is het niet. Meer wordt het vanzelf.

Aanvang: Inloop en borrel vanaf 17.00 uur, start diner rond 19.00 uur
Kosten: Euro 25,- excl. drankjes

Reserveer snel via deautomatiek@gmail.com
Gelieve bij reservering dieeteisen te vermelden.

The Body as Tool
The Body as Tool
24-26 Augustus

Het lichaam als gereedschap. Beeldend werk van Claartje van Tongeren te zien in Old School. Naast de tentoonstelling worden er drie yogaworkshops aangeboden, toegankelijk voor iedereen:

zaterdag 25 augustus van 14:00 -15:00 u Iyengar yoga

zondag 26 augustus van 10:30 – 11:30 u Yoga Nidra Meditatie

van 13:00 – 14:00 u Iyengar yoga

Het werk van Claartje van Tongeren kent een relatie met lichaamsbewustzijn en tactiliteit. Om het lichaamsbewustzijn te verhogen worden er yogaworkshops aangeboden. Tijdens de workshop Yoga Nidra Meditatie, luister, observeer en voel je terwijl je ontspannen ligt. Je wordt gevraagd om waar te nemen zonder te reageren op de voortdurende verandering in je lichaam en geest. Deze meditatie leidt tot gelijkmoedigheid, stabiliteit en compassie.

De Iyengar yoga workshops zijn fysiek uitdagender. Yoga ervaring is echter niet noodzakelijk. Draag voor deelname aan een workshop makkelijk zittende kleding, matjes zijn aanwezig. De tentoonstelling is vanzelfsprekend ook te bezichtigen zonder deelname aan een van de workshops.

VAKANTIE
VAKANTIE
16 juli - 23 augustus

We zijn er even tussenuit. We zijn 24 augustus weer terug. Fijne zomer.

BIGGG!
BIGGG!
26 augustus 2018

Het BIGGG Smallband Festival 2018. Verfijnde muziek op verfijnde plekken in de Leidse Pieterswijk. In ons theaterlokaal hoor je zanger, gitarist, componist Wim Helder. Hij zingt en speelt op zijn gitaar Nederlandstalige liedjes en doet dat samen met Erik Helder (Toetsen), Brigit Holthuizen (Alt-viool). Ook bij ons; Lanyok. Dit folkloristisch trio speelt repertoire met invloeden uit de Balkan en zigeunermuziek. Sfeervol, virtuoos en met passie uitgevoerd. Musici: Marjolijn Mellema (viool), Moniek Bollen (accordeon) & Pit Hermans (cimbaal). Koop [klik] hier je ticket voor alle optredens door de hele wijk!

Kunstroute 2018
Kunstroute 2018
22 & 23 september 2018

Museum De Lakenhal organiseert de Kunstroute om Leidse kunstenaars de gelegenheid te geven zich te presenteren aan een groot publiek. De ateliers, galeries en kunstenaarsinitiatieven vormen een levendige, laagdrempelige, omgeving waar jong en oud op af komt. Het is ieder jaar weer een bijzondere ervaring om in de ateliers het werkproces van de kunstenaars direct te kunnen volgen. De Kunstroute biedt ook een unieke gelegenheid om in het atelier direct werk van de betrokken kunstenaars aan te kopen.

Old School is dit jaar de centrale locatie van de route. Gedurende het kunstrouteweekend worden hier de gratis routegids en aanvullende informatie verstrekt. De deelnemende locaties zijn op beide dagen tussen 12.00 en 18.00 uur te bezichtigen.

Hermine van Bers
Hermine van Bers
1 - 30 september 2018

Van 1 tot 30 september is het werk van de genomineerden van de Hermine van Bers Beeldende Kunstrpijs te zien. De genomineerden zijn Dimitar Genchev, Alexandra Hunts en Robbert Pauwels. De winnaar van de Hermine van Bers Beeldende Kunstprijs 2018 zal bekend gemaakt worden in het weekend van 22 september tijdens de opening van de Kunstroute Leiden, georganiseerd door Museum De Lakenhal.

Het werk van de drie genomineerden zal tijdens de Kunstroute gepresenteerd worden in Old School. De Hermine van Bers Beeldende Kunstprijs is bestemd voor een talentvolle kunstenaar die een directe relatie heeft met de stad Leiden en jonger is dan 36 jaar. De kunstprijs wordt jaarlijks uitgereikt, beurtelings in Leiden en in Maastricht, en bestaat uit een bedrag van 2500 euro en een penning, ontworpen door Lucie Leene. Hermine van Bers (1927-2006) is geboren in Maastricht. Later woonde en werkte zij in Leiden. De jury bestaat uit Connie van Driel (hoofd afdeling SD&A, Stroom Den Haag), Meta Knol (directeur Museum De Lakenhal), Sandrine van Noort (hoofd Kunstzaken LUMC), Emma van Noort (prijswinnaar in 2016) en Onno Schilstra (beeldend kunstenaar en docent KABK Den Haag).

Foto: Een eerder werk van Dimitar Genchev.

Expo Hans Zandvliet
Expo Hans Zandvliet
oktober 2018

Solo expositie Hans Zandvliet. Meer info volgt, neem alvast een kijkje op zijn instagram account.

Marian Wolfert
Marian Wolfert
Oktober 2018

Marian Wolfert schreef een boek, werkte als theatermaker en maakt nu foto’s. In haar werk speelt het alledaagse een grote rol. Kleuren en vormen leiden vaak tot sterk sferische beelden die lijken te raken aan een andere wereld, maar ook het concrete wordt gevangen in bijzondere impressies.

JOODSE SCHOOL (’41-’43)
JOODSE SCHOOL (’41-’43)
20 APRIL t/m 27 MEI

EXPOSITIE  JOODSE LAGERE SCHOOL  

Op de laatste dag van de zomervakantie van 1941 kwam het bericht dat de joodse kinderen van niet meer welkom waren op de scholen waar ze tot dan toe op zaten. Op 27 november 1941 opende daarom de joodse lagere school haar deuren in het gebouw van Old School. De kinderen die in deze periode hier op school hebben gezeten staan centraal in deze expositie. 

De expositie is te zien t/m 6 mei 2018

Ter nagedachtenis aan Henny Adler, Lothar Günsberg, Hanna Sara Italie en vele anderen. 

Old School Film
Old School Film
Elke vrijdag, zaterdag en zondag

OLD SCHOOL FILM
Tijdens onze openingstijden draaien we geregeld films en documentaires in onze mini-bioscoop. Er is plaats voor vier personen. Kom langs om te zien welke films er draaien en reserveer meteen een plek in de kleinste bioscoop van Leiden.

hongerwinter – verhalen
hongerwinter – verhalen
22 april 2018

Een middag met verhalen over de Hongerwinter – Een pannetje soep van de gaarkeuken

Op zondagmiddag 22 april wordt een bijzondere middag gehouden over Leiden in de Tweede Wereldoorlog, aan de hand van beelden en persoonlijke verhalen over de Hongerwinter van ’40-’45. Ze geven ons een indruk van de meest benarde winter van de 20ste eeuw. De verhalen worden met elkaar verbonden door achtergrondverhalen over de manieren waarop de Leidenaren aan eten zijn gekomen. Veel mensen haalden hun eten bij de gaarkeukens, maar iedereen moest ook zo goed mogelijk voor zichzelf zorgen.

De middag wordt gepresenteerd door Pim van der Heiden en Alphons Siebelt.

Pim van der Heiden is multimediaal kunstenaar. De afgelopen jaren interviewde hij tientallen Leidenaren over hun herinneringen aan de oorlog. De geluidsopnamen van hun verhalen vormen de kern van de expositie Over Oorlog Gesproken, die op 4 mei in de Catharinafoyer van de Stadsgehoorzaal wordt geopend. Hij zal zijn project toelichten en een aantal verhalen laten horen.

Alphons Siebelt is historicus en schreef vier boeken en een aantal artikelen over Leiden in oorlogstijd. In maart verscheen zijn nieuwste boek: ‘Het is een raadsel waarvan de bevolking heeft geleefd. Leidse voedselvoorziening in de Hongerwinter’. Ook beheert hij de website www.leiden4045.nl. 

De middag vindt plaats op zondag 22 april, van 15:00 uur tot 17:00 uur in Old School aan het Pieterskerkhof 4A. De toegang is gratis, maar vanwege het beperkt aantal plaatsen wordt van bezoekers verwacht zich aan te melden.

Aanmelden kan via contact@leiden4045.nl of via Facebook: @leiden4045.

Borreltijd!
Borreltijd!
6 april 2018

Of het helemaal waar is weten we niet, maar er gaat een gerucht dat in deze school de docenten op vrijdagmiddag de schoolmelk en de automaatkoffie aan de wilgen hingen en een kratje pils op tafel zetten. Meester Peter pakte dan zijn gitaar en meester Erik haalde zijn platenkoffer uit zijn fietstas. En dan werd het me toch gezellig.

De eerste vrijdagmiddag van April doen we dat maar eens over. Mét meester Peter en meester Erik natuurlijk. Omdat het blij weer wordt en we het gezellig vinden als jullie er zijn. Eerste drankje is van ons. Van 16:00u tot 18:30u.

Nachtengeltjes
Nachtengeltjes
28 april 2018

Boekpresentatie van Nachtengeltjes en driehoekjes

Auteur: Dorian d’Oliveira

In de sprankelende novelle Nachtengeltjes en driehoekjes ontmoeten, na een jarenlange breuk, twee voormalige geliefden elkaar weer. Dit vieren ze door te gaan dineren in een restaurant waar ze vroeger vaak te gast waren. Kunst, wetenschap, literatuur, religie, hekserij en ook het leven zelve worden op luchtige toon besproken zonder ook maar een moment aan diepzinnigheid in te boeten. Na het diner besluiten ze nog eventjes hun oude stamkroeg te bezoeken. Daar lopen ze twee figuren tegen het lijf die toentertijd een ongewone rol speelden in hun relatie. Gaandeweg glijden de gewezen lovers steeds verder terug in het verleden. Het evangelie van het genot wordt met verve opnieuw gepredikt. Vreemd genoeg schemert wraakzucht hierbij enkele malen behoorlijk door. De felle gesprekken over het ware, het goede en het schone dreigen geregeld te ontaarden, hun liefde lijkt niettemin weer helemaal opgebloeid. Maar wat betekenen die raadselachtige toespelingen op Jayne Mansfield en de film The girl can’t help it?

GLUREN BIJ DE BUREN
GLUREN BIJ DE BUREN
11 maart 2018

Gluren bij de Buren is een huiskamerfestival dat plaatsvindt door alle wijken van Leiden. Het vloerkleed is het podium; de bank is de tribune. Per woonkamer treedt 1 act op die 3 keer een half uur speelt. Door de speciale looproutes kan je als bezoeker maximaal 7 optredens bijwonen. Gluren bij de Buren maakt de wijken in Leiden gezelliger en geeft lokale acts een podium.

JAZZ IN DE KAMER
JAZZ IN DE KAMER
15 maart 2018

Jazz in de kamer is een huiskamerfestival met 15 top jazzconcerten door de binnenstad van Leiden! Old School is één van die huiskamer locaties. Wil je een kaartje en zeker weten dat je bij ons terecht komt? Boek dan route 4!

GIOVANCA & RORY RONDE
WILD MAN CONSPIRACY FT. CHRIS CHEEK
KATRIEN KARIMOEN & RUZANA TSYMBALOVA

Kaartjes zijn hier te koop.

Jazz in de Kinderkamer
Jazz in de Kinderkamer
17 maart 2018

Jazz in de KinderKamer is het allereerste huiskamerfestival voor kinderen. Het festival heeft als doel om kinderen, in de leeftijd van 6 tot en met 12 jaar, al in aanraking te laten komen met verschillende stijlen jazz-muziek. Meer info volgt.

Sunshine Soldiers
Sunshine Soldiers
25 maart 2018

Zondag 25 maart 15:00
Try-outvoorstelling “Er kwamen twee soldaatjes aan” van The Sunshine Soldiers.

Een muziekvoorstelling voor iedereen tussen 4 en 100, met Nederlandstalige liedjes uit de oorlogstijd.

Het is 1940. Twee Naïve soldaten, Bob en Jo Zonneschijn, zingen over weemoed, liefde en verlangen en begeleiden zichzelf o.a. op ukelele, banjolele, gieter, mondharmonica en miniatuurtrompet.

Open Joodse Huizen
Open Joodse Huizen
4 mei 2018

Open Joodse Huizen is een programma van kleinschalige, particuliere herdenkingsbijeenkomsten, waarin herinneringen aan gebeurtenissen en mensen worden opgehaald.

In de beginjaren van de tweede wereldoorlog kregen de Joodse kinderen uit Leiden les in het gebouw van Old School. Op 4 mei 2018 geeft Leonard Kasteleyn een lezing over deze periode.

Borreltijd!
Borreltijd!
16 JUNI 2018

Een nieuwe Old School borreltijd. Kom langs voor een lekker biertje, een hapje of een dansje.

Voorafgaand aan de Old School borrel kan je kijken en luisteren naar Brommerdief. Dichters Martin Max Aart de Jong en Wibo Kosters treden samen met muzikant Bjorn van Rozen op in ons eigen Theater lokaal.

LISFE
LISFE
11, 12 & 13 mei

Leiden International Short Film Experience

Meer informatie volgt.

‘Paradise Lost: Desire and Dissent in Contemporary Art from Kashmir’
‘Paradise Lost: Desire and Dissent in Contemporary Art from Kashmir’
5-27 mei 2018

Modern South Asia Seminar in collaboration with Asian Modernities and Traditions
presents a first ever collaborative event with student-curators:

‘Paradise Lost: Desire and Dissent in Contemporary Art from Kashmir’

Opening: 7 May, 1700h
Location: Old School, Pieterskerkhof 4A, Leiden.

A brief note on the exhibition:
Depicted as either a ‘paradise on earth’ with its breathtaking natural beauty, or as a bone of contention between India and Pakistan, the Himalayan valley of Kashmir is barely ever talked about outside the trope of a disputed territory desired by both nation-states. The voices of the population living in the contested area caught between the two countries and their territorial and political ambitions have been largely ignored.
This exhibition sheds light on Kashmiri narratives by focusing on how artists engage with the history of the region and how they imagine and represent Indian administered Kashmir. The exhibition is motivated by the need to listen to Kashmiri voices and to break the silence that surround the military occupation of Kashmir, one of the world’s most heavily militarized areas. By displaying the works of painters, photographers, poets and cartoonists from different generations this exhibition explores how Kashmiris use art as a medium of dissent and as a way to bear witness and deal with political uncertainty in the Himalayan valley.
This exhibition will be accompanied by talks and film-screenings on civil rights activism, and the different forms of art, memory and resistance that have emerged from the valley of Kashmir.
The inauguration will be followed by a reception.

We look forward to welcoming you!

Als muren spreken
Als muren spreken
9 juni - 16 juli

Verhalen bij de Leidse muurgedichten

“100 Gedichten op de Leidse muren. Dat is het ideaal”, schreef de Leidse courant toen in 1992 het eerste muurgedicht werd aangebracht. Het zijn er inmiddels ruimschoots meer, en ze zijn door de stad in het hart gesloten. Het Taalmuseum en Stichting TEGEN-BEELD gingen op zoek naar verhalen achter de muurgedichten, samen met stadsfotograaf Patricia Nauta, theatermaker Erik Siebel, filmmaker Leendert Beekman en tientallen vrijwilligers. De beste verhalen zijn van 9 juni tot en met 16 juli te zien in deze tentoonstelling.