Vroeger en nu

Dit complex bevindt zich in één van de oudste stadsdelen van Leiden tussen de in 1250 gegraven stadsvest, het Rapenburg, en het voormalige kerkhof van de Pieterskerk. Tot het einde van de 14e-eeuw wordt het perceel aan de achterzijde begrensd door het verloop van de Leidse Vliet, later bekend als Donkere gracht. Het is dan in bezit van het Faliede Bagijnhof. Bij de confiscatie van de kerkelijke goederen in 1574 is een deel van de gronden in het bezit van de stad Leiden gekomen. De stad verkoopt de panden in 1640 aan Wouter van Halewijn. die ook een aansluitend achterterrein en huis aan het Pieterskerkhof koopt. Zijn zoon Benjamin van Halewijn koopt in 1645 een achterliggend terrein om een koetsenstalling te maken met een woning voor de stalknecht.

Diederik II van Leyden, koopt in 1720 het vroegere woonhuis van Cornelis van Veen aan het Pieterskerkhof en in 1729 het vroegere paterhuis zodat een perceel ontstaat dat door het Rapenburg en het Pieterskerkhof wordt begrensd. Langs het Pieterskerkhof wordt het afgesloten door een hoge tuinmuur die aansluit op de momenteel nog aanwezige tuinmuur achter Rapenburg 38 en 40, slechts onderbroken door het koetshuis.

U.L.O. school voor jongens

 

In 1924-1925 worden de stal en het koetshuis gesloopt. Hier wordt de Rooms Katholieke U.L.O. school voor jongens gebouwd naar ontwerp van architect J.A. van der Laan; het huidige Pieterskerkhof 4a. Na enkele kleine wijzigingen wordt het complex in 1979 door de gemeente Leiden aangekocht. Het pand werd voor verschillende doeleinden gebruikt (muziekschool, dansschool, Witte Poort school ook wel; Spijbelschool).

 

 

NU

In 2015 zijn Roos-Marijn Kinkel en Gideon Roggeveen met het concept voor de onderneming ‘Old School’ naar de gemeentelijke vastgoedafdeling gegaan. De Gemeente Leiden was enthousiast over het plan om het leegstaande pand een tijdelijke invulling te geven. Inmiddels is het pand door de Gemeente Leiden verkocht aan een particuliere eigenaar. De nieuwe eigenaar heeft een collectie kunst en wil die onderbrengen in een museum, en de panden daarvoor in originele staat herstellen. Totdat de verbouwing daadwerkelijk begint blijft Old School in het pand.

¬ terug naar begin