AGENDA

Old School Film
Old School Film
Elke vrijdag, zaterdag en zondag

OLD SCHOOL FILM
Tijdens onze openingstijden draaien we geregeld films en documentaires in onze mini-bioscoop. Er is plaats voor vier personen. Kom langs om te zien welke films er draaien en reserveer meteen een plek in de kleinste bioscoop van Leiden.

hongerwinter – verhalen
hongerwinter – verhalen
22 april 2018

Een middag met verhalen over de Hongerwinter – Een pannetje soep van de gaarkeuken

Op zondagmiddag 22 april wordt een bijzondere middag gehouden over Leiden in de Tweede Wereldoorlog, aan de hand van beelden en persoonlijke verhalen over de Hongerwinter van ’40-’45. Ze geven ons een indruk van de meest benarde winter van de 20ste eeuw. De verhalen worden met elkaar verbonden door achtergrondverhalen over de manieren waarop de Leidenaren aan eten zijn gekomen. Veel mensen haalden hun eten bij de gaarkeukens, maar iedereen moest ook zo goed mogelijk voor zichzelf zorgen.

De middag wordt gepresenteerd door Pim van der Heiden en Alphons Siebelt.

Pim van der Heiden is multimediaal kunstenaar. De afgelopen jaren interviewde hij tientallen Leidenaren over hun herinneringen aan de oorlog. De geluidsopnamen van hun verhalen vormen de kern van de expositie Over Oorlog Gesproken, die op 4 mei in de Catharinafoyer van de Stadsgehoorzaal wordt geopend. Hij zal zijn project toelichten en een aantal verhalen laten horen.

Alphons Siebelt is historicus en schreef vier boeken en een aantal artikelen over Leiden in oorlogstijd. In maart verscheen zijn nieuwste boek: ‘Het is een raadsel waarvan de bevolking heeft geleefd. Leidse voedselvoorziening in de Hongerwinter’. Ook beheert hij de website www.leiden4045.nl. 

De middag vindt plaats op zondag 22 april, van 15:00 uur tot 17:00 uur in Old School aan het Pieterskerkhof 4A. De toegang is gratis, maar vanwege het beperkt aantal plaatsen wordt van bezoekers verwacht zich aan te melden.

Aanmelden kan via contact@leiden4045.nl of via Facebook: @leiden4045.

Nachtengeltjes en driehoekjes
Nachtengeltjes en driehoekjes
28 april 2018

Boekpresentatie van Nachtengeltjes en driehoekjes

Auteur: Dorian d’Oliveira

In de sprankelende novelle Nachtengeltjes en driehoekjes ontmoeten, na een jarenlange breuk, twee voormalige geliefden elkaar weer. Dit vieren ze door te gaan dineren in een restaurant waar ze vroeger vaak te gast waren. Kunst, wetenschap, literatuur, religie, hekserij en ook het leven zelve worden op luchtige toon besproken zonder ook maar een moment aan diepzinnigheid in te boeten. Na het diner besluiten ze nog eventjes hun oude stamkroeg te bezoeken. Daar lopen ze twee figuren tegen het lijf die toentertijd een ongewone rol speelden in hun relatie. Gaandeweg glijden de gewezen lovers steeds verder terug in het verleden. Het evangelie van het genot wordt met verve opnieuw gepredikt. Vreemd genoeg schemert wraakzucht hierbij enkele malen behoorlijk door. De felle gesprekken over het ware, het goede en het schone dreigen geregeld te ontaarden, hun liefde lijkt niettemin weer helemaal opgebloeid. Maar wat betekenen die raadselachtige toespelingen op Jayne Mansfield en de film The girl can’t help it?

Open Joodse Huizen
Open Joodse Huizen
4 mei 2018

Open Joodse Huizen is een programma van kleinschalige, particuliere herdenkingsbijeenkomsten, waarin herinneringen aan gebeurtenissen en mensen worden opgehaald.

In de beginjaren van de tweede wereldoorlog kregen de Joodse kinderen uit Leiden les in het gebouw van Old School. Op 4 mei 2018 geeft Leonard Kasteleyn een lezing over deze periode.

LISFE
LISFE
11, 12 & 13 mei

Leiden International Short Film Experience

Meer informatie volgt.

Expositie Kashmiri Art
Expositie Kashmiri Art
7-27 mei 2018

In de maand mei hosten wij een expositie met werk van Kashmiri artist.
Meer informatie volgt snel.